REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pogozdovanje Krasa: Namesto škodljivih tujerodnih borovcev znova priložnost za - domači hrast?

Pogozdovanje Krasa: Namesto škodljivih tujerodnih borovcev znova priložnost za - domači hrast?Morda nam je hud požar, ki je prizadel območje Krasa pa vseeno prinesel nekaj dobrega in imamo možnost, da ponovno pogozdimo kraško območje z avtohtonimi vrstami dreves, ki so stoletja nazaj že rasla na teh območjih. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenska nacionalna stranka je v zvezi z dilemami glede ponovnega pogozdovanja Krasa po nedavnih najhujših požarih v zgodovini Slovenije slovenski vladi podala zanimivo pobudo, ki se ukvarja z vprašanjem avtohtonosti, kar je sicer pogosto v ospredju delovanja te stranke, toda tokrat - nekoliko drugače...

S svojo pobudo želijo med drugim popraviti tudi napake, narejene daleč v preteklosti in hkrati pomagati pri reševanju ključnega problema na Krasu – oskrbe z vodo.

»V zvezi s ponovnim pogozdovanjem pogorelega območja na Krasu, v Slovenski nacionalni stranki predlagamo vladi, da razmisli o ukrepu pogozdovanja kjer se ne zasaja neavtohtonih vrst drevja, kot sta denimo Ameriški bor (Pinus Contorta) in Črni bor (Pinus nigra), ki sta na Krasu zelo razširjena. Prav tako se naj na novo ne zasaja nobenih vrst dreves iz rodu borovcev (Pinus), saj le ti delajo ogromno škodo kraškemu območju v smislu tega, da za svojo rast porabijo ogromne količine vode, ki je na Krasu prepotrebna za nemoteno oskrbo prebivalstva s pitno vodo.

Slednje je bilo dokazano v znanstveni raziskavi, ki je bila izvedena v Južnoafriški republiki, kjer so se oblasti po izvedeni raziskavi odločile, da bodo pričele borbo proti tujim vrstam dreves, ki ogrožajo njihovo oskrbo z vodo in biotsko raznovrstnostjo. Tako so samo na območju južnoafriškega gorovja Franschhoek pričeli z odstranjevanjem borovcev, ki zavirajo oskrbo s pitno vodo milijonom prebivalcev Cape Towna. Do leta 2025 nameravajo odstraniti 54.000 hektarjev borovcev ter drugih tujerodnih vrst drevja, pri čemer bodo vsako leto pridobili ocenjenih 55 milijard litrov vode, kar zadošča za dvomesečno oskrbo pitne vode za mesto Cape Town.

Kras je bil vedno zasejan s hrastom, ki pa so ga vsega požagali, ko so gradili Benetke in nato načrtno Kras pogozdili z borovci, ki pa niso avtohtona vrsta.

Vlada naj dobro razmisli o danem predlogu in pri načrtu ponovnega pogozdovanja pogorelega Krasa upošteva predlog Slovenske nacionalne stranke, saj bo tako posledično rešila tudi del problema Rižanskega vodovoda in oskrbe s pitno vodo prebivalcem Krasa.

Morda nam je hud požar, ki je prizadel območje Krasa pa vseeno prinesel nekaj dobrega in imamo možnost, da ponovno pogozdimo kraško območje z avtohtonimi vrstami dreves, ki so stoletja nazaj že rasla na teh območjih,« je v pobudi vladi dr. Roberta Goloba zapisal predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek