REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pogled tujca iz sosede: tuji mediji pohvalno o ponudbi v BTC Cityju in Sloveniji

Pogled tujca iz sosede: tuji mediji pohvalno o ponudbi v BTC Cityju in SlovenijiBTC City - lastne čebele in mediteranske dobrote

V svetu vse popularnejši gastroturizem ima že lepo tradicijo tudi v ljubljanskem BTC Cityju, kjer so te dni gostili novinarje iz regije in sveta.

Ob obisku »mesta v mestu« je nastala tudi vrsta novinarskih zapisov, v katerih so mediji in portali, ki poročajo predvsem o spoznavanju okusnih dobrot iz vsega sveta, pisali tudi o bogati ponudbi v okviru BTC Cityja.

Poleg ocenjevalcev Tripasvisorja in znane hrvaške spletne strani www.gastronaut.hr je nekaj zanimivih ocen o ponudbi BTC Cityja in njegovi enkratni integraciji z mestnim okoljem Ljubljane, članek na portalu www.total-croatia-news.com objavil tudi Paul Bradbury.

Članek je zanimiv, ker kaže, kako ponudbo, ki nam je v Sloveniji 'na dosegu roke' doživi tujec, ki se z njo sreča – prvič.

Članek (v angleščini) je zanimiv, ker kaže, kako ponudbo, ki nam je v Sloveniji »na dosegu roke« in dobro znana, doživi tujec, ki se z njo sreča – prvič. In to tisti, ki v Slovenijo prihaja - iz naše južne sosede.

V članku z naslovom »Srečajte sosede: ljubljanski BTC City znotraj mesta« je avtor strnil svoje vtise tako o jedači in pijači, ki je na voljo v BTC Cityju, kot tudi o Sloveniji nasploh.

Tržnica - BTC City Vir:Total Croatia News

Novinar se je sicer obiska Slovenije udeležil v okviru turneje novinarjev, ki je bila organizirana s pomočjo Društva slovenskih turističnih novinarjev. Ti pa so se skupaj z menedžmentom BTC-ja očitno pokazali kot precej dobro podkovani v podajanju najpomembnejših informacij o »malem mestu velikih nakupov« ter tudi o Sloveniji in njeni gastronomski ponudbi.

'Toda tu je bilo tudi še eno mesto, ki je res ujelo naša srca. Ljubljana,' je zapisal Bradbury.

Paul Bradbury, ki je v Slovenijo pripotoval iz Hvara in si pred tem ogledal kontinentalni Varaždin, je zapisal, da mu je to dalo možnost »drugačne perspektive« in drugačnega pogleda tudi na samo Slovenijo.

V relativni majhnosti Slovenije je odkril – novo kvaliteto.

»Z Budimpešto, oddaljeno manj kot tri ure, Gradcem, oddaljenim samo 90 minut in čudovitim Ptujem, najstarejšim mestom v Sloveniji, je bilo s komaj polurnim potovanjem pred našimi vrati še veliko več možnosti. Toda tu je bilo tudi še eno mesto, ki je res ujelo naša srca. Ljubljanaje zapisal Bradbury.

Novinarji in kuharji v BTC City Vir: Total Croatia News

»Čeprav še vedno nisem dobro poznal Ljubljane, je bilo pitoreskno staro mesto, ki ga deli reka, eno od najlepših glavnih mest, ki sem jih kadarkoli videl. In zato sem imel načrt, da ga pozneje letos še dodatno raziščem,« je pojasnil novinar svojo odločitev, da se napoti v slovensko glavno mesto. Pri tem pa se je opiral tudi na najboljše »lokalne strokovnjake« - turistične novinarje Slovenije.

Že pred tem si je ogledal tudi Kolpo in »čudovito Belo krajino.« Vedel je tudi, da je nekje na obrobju mesta tudi Bitcoin mesto in velik nakupovalni center, ne pa tudi kaj več. Ko je prišel v BTC je bila to zanj precej nova in šokantna izkušnja.

To je bilo res prava šola zame, kot tudi fantastična učna ura iz regeneracije urbanega okolja ter okoljskega načrtovanja za prihodnost.

»To je bila res prava šola zame, kot tudi fantastična učna ura iz regeneracije urbanega okolja ter okoljskega načrtovanja za prihodnost. Na okoli 400.000 kvadratnih metrih je to res mesto v mestu. Gotovo pa je eno – da eno od največjih nakupovalnih središč in prostorov za zabavo v Evropi ponuja še veliko več od zgolj nakupovalne izkušnje.

Še bolj impresivno pa je to mesto zaradi svoje transformacije iz časov svojega prejšnjega življenja. Sedanji BTC City je svojo življenjsko pot začel leta 1954, ko je nudil predvsem skladiščne prostore. Ko so se posli širili, se je povečeval tudi pomen tega prostora v nekdanji Jugoslaviji in do leta 1975 je to postal največji center za transport in skladiščenje blaga v Jugoslavji …

Danes pa BTC City sestavlja več kot 450 trgovin z več kot 10.000 trgovskimi znamkami, adrenalinskim parkom, akvaparkom s 17 bazeni in 15 savnami, več kot 70 bari in restavracijami, vključno z odlično ulično ponudbo hrane in živahno, odprto tržnico, multipleks kinodvoranami, kazinom in veliko možnosti za aktivnosti otrok,« je zapisal novinar.

BTC City Vitr:total Croatia News

To je po njegovi oceni mesto, kamor tudi Ljubljančani odhajajo »po hrano, v nakupe in po zabavo.« Pri tem pa vodstvo mesta v mestu počne še marsikaj, da bi BTC-ju dodalo nove vsebine.  

»Tu je na primer maraton BTC City Franja ter tek Kristalne palače, na vrh najvišje stolpnice z enakim imenom v Sloveniji.« Presenetila ga je tudi zelena okolica, ni pa pozabil omeniti niti tega, da BTC imenujejo tudi »Bitcoin City« zaradi vpeljave plačevanja in nakupov te kriptovalute v trgovine, kjer je Slovenija tudi »ena od najbolj naprednih evropskih držav.«

Če se bo zgodba z bitcoinom nadaljevala, potem bo BTC City v prvih vrstah spremembe, saj je ta njihov razvoj usmerjen v prihodnost,« ocenjuje Bradbury.

In »če se bo zgodba z bitcoinom nadaljevala, potem bo BTC City v prvih vrstah spremembe, saj je ta njihov razvoj usmerjen v prihodnost,« ocenjuje Bradbury.

Zaradi več kot 70 restavracij in prisotnostjo več kot 30 mednarodnih kuhinj pa je BTC City tudi dobra destinacija za gurmanske užitke.

»To različnost so poskusili ujeti v konceptu imenovanemu Food Bluz, pobudi, da bi bil BTC City prepoznan kot destinacija dobre hrane.

Pivo "Komunajzer" - Josip Broz Tito Vir:Total Croatia News

In moram priznati, da mi je res bil všeč slovenski pristop k promociji gastronomskega turizma,« je ocenil novinar in opozoril, da bo Slovenija postala gastronomska regija leta 2021, pri tem pa bo mogoče »okusiti marsikaj« dobrega.

V kombinaciji s staro Ljubljano je celotno izkušnjo Paul Bradbury opisal kot 'izjemno.'  

Novinarji so najprej poskusili kozarec penečega v diVino in ob tem opazovali svetovnega mojstra in vicešampiona pri pripravljanju past Matjaža Cotriča, kako je spretno kuhal mediteranske jedi iz lokalnih sestavin.

Senzacionalni so bili tudi toskanska govedina, hrana na ulici, golaži, gobova juha in precej »azijske hrane, ki jo pogrešam na Hrvaškem.«

Oko mu je pritegnila tudi majhna pivovarna, ki izdeluje piva Komunajzer z imenom nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita.

Nato se je povorka novinarjev preselila v Hišo refoška in spoznala njene lepote v družbi s kozarci iskrive istrske malvazije. Tuje novinarje je presenetila tudi velikost Kratochwillove pivnice, ene od najstarejših restavracij v BTC Cityju in dejstvo, da se v BTC Cityju ukvarjajo tudi s čebelarjenjem.

BTC City, novinarji VirTotal Croatia News

Opaženo pa je bilo tudi dejstvo, da vodstvo »mesta v mestu« odgovorno ravna tudi do zgodovinske arhitekturne dediščine.

»Všeč mi je bilo, kako je BTC City ohranil zgodovinsko dediščino. Tukaj je namreč tudi nekdanji nadzorni stolp starega ljubljanskega letališča, ki je popolnoma obnovljen in bo kmalu pričel delovati kot dvignjena tržnica in sladoledarnica pod imenom Cacao

Opaženo pa je bilo tudi dejstvo, da vodstvo 'mesta v mestu' odgovorno ravna tudi do zgodovinske arhitekturne dediščine

Svojo reportažo je sklenil z oceno, da je dan, ki se je začel kot obisk tržnega centra končal »z globokim spoštovanjem do tega popolnoma integriranega mesta v mestu – turistične destinacije same po sebi, ki svoje različne atrakcije uporablja z velikim uspehom.«

Z obiskom milijonov obiskovalcev vsako leto pa BTC City tudi sam zase ponuja »čudovit turizem, hrano in nakupovalno izkušnjo.«  

V kombinaciji s staro Ljubljano, je celotno izkušnjo Paul Bradbury opisal kot »izjemno.«  

Komentarji