REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež kritičen do molka ob krvavih konfliktih po svetu

Papež kritičen do molka ob krvavih konfliktih po svetuPapež Francesco

Papež Frančišek je v nagovoru ob današnjem prazniku Marijinega vnebovzetja pozval k večji pozornosti mednarodne javnosti do številnih krvavih konfliktov v svetu. Še posebej je izpostavil najnovejše napade upornikov v Demokratični republiki Kongo, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 51 ljudi.

V številnih delih sveta so ljudje žrtve "konfliktov, ki se odvijajo ob sramotnem molku, ne da bi pritegnili vsaj našo pozornost," je v nagovoru na Trgu svetega Petra v Vatikanu povedal papež. "Na žalost se tičejo le nedolžnih ljudi, ki nimajo teže v svetovnem merilu," je dodal.

Papež se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še posebej dotaknil položaja žensk v takšnih konfliktih. "Spomnimo se številnih žalostnih primerov, ko so ženske obtežene s težo življenja in dramatičnega nasilja, ko so ženske sužnje aroganci močnejših od njih, ko so dekleta prisiljena v nehumano delo in ženske prisiljene, da predajo tako telo kot duha moškemu pohlepu," je dejal.

Po njegovih besedah si tudi te ženske zaslužijo mir, pravičnost in ljubezen. Podobno velja tudi za nesrečnike v DR Kongo, kjer so oboroženi pripadniki uporniške skupine ADF, ki izvira iz Ugande, v soboto zvečer napadli južni del mesta Beni. Po navedbah predstavnika lokalne nevladne organizacije, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, so uporniki z mačetami pokončali 51 ljudi.