REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor upa, da morda papež prihodnje leto obišče Slovenijo

Pahor upa, da morda papež prihodnje leto obišče SlovenijoBorut Pahor

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel predsednika republike Boruta Pahorja. Kot je Pahor novinarjem povedal po pogovorih, je svetega očeta povabil na obisk v Slovenijo, in izrazil upanje, da bo morda do tega prišlo prihodnje leto. S Frančiškom se je Pahor pogovarjal predvsem o spravi in mladih, pogovor pa je označil za ljubeznivega.

Kot je poudaril Pahor, je odločitev o tem, kdaj je najprimernejši trenutek za obisk Slovenije, seveda v rokah papeža, "a imam dober občutek".

"Dejstvo je, da se v Sloveniji dogaja nekaj stvari, ki po svoji simbolni moči presegajo našo domovino, segajo široko v regijo, mednarodno skupnost. To je nekaj, kar ga privlači, in mislim da ima nove argumente, da morda prihodnje leto obišče Slovenijo," je povedal predsednik republike.

Sam je papežu omenil, da je v Stični nagovoril mlade katoličane in z njimi skupaj podpisal vabilo za obisk Slovenije. Pahor si želi, da bi papež kot državni in cerkveni voditelj ob morebitnem obisku v Sloveniji nagovoril predvsem mlade, zlasti morda tiste v Stični.

Predsednik republike se je s papežem pogovarjal predvsem o spravi, in to ne le tisti, ki zadeva neposredno Slovence. V zvezi s slednjo je Pahor papeža obvestil o nekaterih pomembnih korakih, pri čemer gre po njegovem mnenju za proces z novim zagonom, ki ga je treba negovati.

O spravi sta govorila tudi v širšem kontekstu - tudi kot o spravi kot temelju EU, ki je sedaj v neki krizi. Ob pogovoru o tej temi sta se nato dotaknila mladih, ki o temeljih oz. razlogih za nastanek EU ne vedo veliko ali vedo premalo.

V tej luči sta govorila o tem, kako mlade nagovoriti, da bodo z enim očesom gledali v preteklost, z drugim pa močno in daleč v prihodnost. Pa tudi o tem, s katerimi prepričljivimi argumenti navdahniti mlade, da bodo videli prihodnost v spravi, miru in sožitju, je še povedal Pahor, ki je papežu predstavil svoje delo z mladimi, sveti oče pa je spregovoril o svojem.

Predsednik republike je še izpostavil, da ob srečanju s papežem, s katerim sta imela tudi nekaj zasebnega pogovora, nihče ne more ostati ravnodušen. "Papež ima danes v mednarodnih odnosih neko posebno vlogo, ni samo verski voditelj, ampak tudi pomemben državnik. Zavzema se za spravo, sožitje in mir. Gre za vrednote, ki povezujejo v to vizijo tudi Slovence," je dejal.

Predsednik Pahor je papežu Frančišku podaril faksimile Stiškega rokopisa, ki je nastal v cistercijanskem samostanu v Stični in velja za srednjeveško gradivo do konca 15. stoletja, ob tem pa še slovensko orehovo potico, ki je ena izmed izvirnih, uradno zaščitenih slovenskih sladic in je kot praznična obredna jed že stoletja na praznični mizi slovenskega človeka.

Pahor se je srečal tudi z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, s katerim sta govorila o odprtih vprašanjih med Slovenijo in Svetim sedežem. Kot je poudaril Pahor, ni nobenega vprašanja, ki ne bi moglo biti predmet dialoga.

S Parolinom sta ugotovila, da nekatera izmed teh vprašanj, kot je na primer šolstvo, terjajo veliko dialoga, pa tudi spoštovanje ustavnih okvirov, ki jih imamo. So pa tudi taka, ki jih je mogoče urediti, ne da bi kakorkoli dregnili v občutljivo ustavno načelo ločenosti Cerkve od države, je dodal Pahor. Pogovor se je po njegovih besedah vrtel tudi okoli razmer v regiji in mednarodnih odnosih.

Posebno pozornost sta posvetila prihodnosti Evrope in sodelovanju pri globalnih varnostnih izzivih. Spregovorila sta tudi o migracijah in razmerah v sosednji regiji zahodnega Balkana. Državni tajnik je izrazil pripravljenost za sodelovanje in nadaljnje konzultacije pri omenjenih vprašanjih ter potrdil udeležbo visokega predstavnika Svetega sedeža na prihodnjem Blejskem strateškem forumu.

Predsednik republike je še izrazil prepričanje, da je za Slovenijo kot državo pomembno, da ima z Vatikanom dobre odnose, tako v luči konkretnih vprašanj mednarodnega sodelovanja kot glede splošnega statusa naše države.

Vatikan je bil ena izmed prvih držav, ki je priznal Slovenijo in Pahor se je imel ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije danes priložnost zahvaliti za napore, ki so bili z obeh strani vloženi za dobre odnose, ti pa so lahko še boljši.

Uradni obisk v Vatikanu je Pahor v spremstvu vodje diplomacije Karla Erjavca začel v nedeljo, ko je obiskal slovenski papeški zavod Slovenik ter se srečal s Slovenci, ki živijo in delujejo pri Svetem sedežu. Gre za prvi uradni obisk na predsedniški ravni po 20 letih.

Današnji program Pahorjevega obiska vsebuje svečano posaditev drevesa v vatikanskih vrtovih v spomin na 25. obletnico osamosvojitve in 20. obletnico obiska svetega očeta Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10-letnico novih škofij. V pogovorih z visokimi predstavniki Svetega sedeža je predsednik republike izrazil interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih.

V nadaljevanju obiska je Pahor obiskal tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal s knezom in velikim mojstrom tega reda Fra' Matthewom Festingom. Odlikoval ga je za "neprecenljiv prispevek reda k mozaiku globalne humanitarne dejavnosti, ki ga red uresničuje tudi kot stalni opazovalec pri Združenih narodih, ter za človekoljubno pomoč, ki jo je nudil Sloveniji, nazadnje v času begunske krize". Sogovornika sta izmenjala poglede na migrantsko krizo in se strinjala, da je nujna uravnotežena porazdelitev bremen med državami EU.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek