REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor Cerarju: Tožbo proti Hrvaški naj vloži nova vlada

Pahor Cerarju: Tožbo proti Hrvaški naj vloži nova vladaBorut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor se je danes vnovič zavzel za to, da bi tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, vložila nova vlada.

Po srečanju s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga je uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja, je Pahor dejal, da bi bilo pravzaprav politično dragoceno, če bi odločitev, da se s tožbo nadaljuje, sprejela nova vlada, saj se, kot je poudaril, ne mudi in se ne iztekajo nobeni roki.

"To bi pokazalo na kontinuiteto stališč Slovenije glede njene politične in pravne vere v to, da je spor rešen in da mora prej ali slej sosednja Hrvaška sodbo tudi uveljaviti," je dejal.

"To bi pokazalo na kontinuiteto stališč Slovenije glede njene politične in pravne vere v to, da je spor rešen in da mora prej ali slej sosednja Hrvaška sodbo tudi uveljaviti," je dejal.

Dodal je, da bi lahko nova vlada tudi premislila ves kontekst, kdaj in kako to storiti, in morda izkoristila še kakšen pogovor s hrvaško vlado.

Pahor je še dejal, da je privržen temu, da se s pravnimi sredstvi rešuje vprašanje uveljavitve arbitražne razsodbe. "Jasno pa je, da bo uveljavitev po mirni poti terjala sodelovanje, pogovarjanje obeh držav, to pa terja čas. Čas je na naši strani, prej ali slej bo meja tekla tako, kot je določilo arbitražno sodišče," je dejal.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je sicer v ponedeljek po seji odbora DZ za zunanjo politiko napovedal, da bo vlada še ta teden sprejela odločitev glede vložitve tožbe, saj ima za ta korak vsa pooblastila. Vlada se bo sestala v petek.