REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbán proti ponovni izvolitvi von der Leynove: Najhujših pet let v zgodovini Evropske unije

Orbán proti ponovni izvolitvi von der Leynove: Najhujših pet let v zgodovini Evropske unije»Rezultati Evropske komisije in elite v Bruslju so bili šibki, Evropa potrebuje boljše vodstvo,« je poudaril madžarski premier. Vir: Posnetek zaslona, X

Madžarski premier Viktor Orbán nasprotuje ponovni postavitvi Ursule von der Leyen na čelo Evropske komisije, saj je imela pri delu doslej zelo »slabe rezultate«.

»Nisem za ponovno 'izvolitev' zaradi njenih slabih rezultatov. Zelena preobrazba je popoln polom, migracijski paket ne rešuje nobenih težav.

Evropa potrebuje boljše vodstvo.

Dovolj je nadarjenih politikov za ta položaj,« je dejal Orbán novinarjem nemške medijske skupine Funke.

Ko je komentiral nedavne rezultate volitev v Evropski parlament, je madžarski politik omenil tudi slab uspeh prejšnje sestave EP.

»Zadnjih pet let je bilo verjetno najslabših pet let v zgodovini Evropske unije.

Rezultati Evropske komisije in elite v Bruslju so bili šibki.

V kontekstu demokratičnih državnih volitev to ne bi bilo dovolj za nadaljevanje dela,« je dodal Orbán.

Čeprav so rezultati volitev pokazali, da si Evropejci želijo sprememb, bo vodstvo, torej vladajoča koalicija, očitno ostala ista.

»Nisem zadovoljen s tem, kar se dogaja.

Imamo strukturni problem,« je opozoril madžarski premier.

Aktualna šefica Evropske komisije si želi še drugi mandat na istem položaju, za to pa potrebuje podporo voditeljev EU in 361 glasov poslancev nove sestave Evropskega parlamenta.

Politico poroča, da se je pot do zmage za Ursulo von der Leyen pravkar zožila: »Zaradi preproste matematike ... je to trenutno zelo tesno za von der Leynovo.«

Minuli teden so se neslavno končali pogovori med evropskimi voditelji, ta teden se nadaljujejo pogajanja predvsem o vodilnih položajih v Bruslju - šefih Evropske komisije, Evropskega sveta in zunanje politike bloka sedemindvajsterice.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek