REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Odstopila vodja ljubljanskega tožilstva

Odstopila vodja ljubljanskega tožilstvaVišja tožilka Tamara Gregorčič je odstopila. Foto: STA foto

Višja tožilka Tamara Gregorčič je odstopila z mesta vodje ljubljanskega okrožnega tožilstva, poroča Dnevnik. Po neuradnih informacijah časnika naj bi jo k temu spodbudila tudi negativna ocena Državnotožilskega sveta. Gregorčičeva je za časnik potrdila, da se je "v skladu s 4. točko 1. odstavka 126. člena zakona o državnem tožilstvu odpovedala funkciji vodje državnega tožilstva v Ljubljani".

Razlogi niso jasni

Razlogov za odstop ni želela pojasniti, po pisanju Dnevnika pa naj bi odhod napovedala že poleti. Funkcija vodje tožilstva preneha 30. dan po prispetju odpovedi na Državnotožilski svet, v primeru Gregorčičeve naj bi odpoved prispela 4. septembra. Po podatkih Dnevnika

Državnotožilski svet ni dal pozitivne ocene za napredovanje ne Gregorčičevi ne eni izmed njenih dveh namestnic. Gregorčičeva naj bi se na oceno tudi pritožila. Na Državnotožilskem svetu več informacij niso posredovali. Glede svoje prihodnosti na čelu ljubljanskega tožilstva naj bi Gregorčičeva v preteklosti nekajkrat govorila tudi z vodstvom vrhovnega tožilstva. Ob odstopu je bila na polovici svojega drugega mandata. Njen prvi mandat se je začel 4. septembra 2008, na isti dan leta 2014 pa je bila imenovana za še en šestletni mandat, ki bi se iztekel leta 2020, še piše Dnevnik.

Kdo bo novi šef ljubljanskega tožilstva?

Tožilstvo ima do začetka oktobra čas za odločitev, kdo bo začasno prevzel vodenje ljubljanskega oddelka. Slednje ima dve namestnici vodje, višji tožilki Katjušo Čeferin in Mirjam Kline, ni pa še znano, katera bo začasno prevzela funkcijo. Hkrati bodo morali na vrhovnem državnem tožilstvu sprožiti postopek za imenovanje novega šefa ljubljanskega tožilstva. Vodjo okrožnega državnega tožilstva sicer imenuje državnotožilski svet na obrazložen predlog pravosodnega ministra in po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca, še pišejo v Dnevniku.