REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odbor DZ o predlogu za posvetovalni referendum o Ceti in TTIP

Odbor DZ o predlogu za posvetovalni referendum o Ceti in TTIP

Odbor DZ za zunanjo politiko bo danes razpravljal o predlogu ZL za razpis posvetovalnega referenduma o trgovinsko-investicijskih sporazumih med EU in Kanado (Ceta) in EU in ZDA (TTIP). V ZL poudarjajo, da se imajo ljudje pravico izreči o sporazumih, ki bosta "dolgoročno odločilno vplivala na okolje in življenjski standard".

Kot so v ZL zapisali v predlogu za razpis referenduma, Ceta in TTIP spadata med t. i. sporazume nove generacije in ne odpravljata trgovinskih ovir, ampak odpravljata širok spekter regulacij in celo preobražata način nastajanja teh regulacij, ki jih suvereno postavljajo države. "To pa pomeni predvideno znižanje okoljskih, prehranskih, delavskih, socialnih in potrošniških standardov," so prepričani.

V ZL želijo ljudi povprašati, ali podpirajo ratifikacijo obeh omenjenih sporazumov.

Vlada je na seji minuli teden odločila, da predloga za posvetovalni referendum ne podpira. Podpira poglobljeno javno razpravo, ki vključuje strokovne vidike in politični premislek, a ocenjuje, da večplastnost problematike predstavlja težavo za pripravo celovite podlage za morebitno odločanje na referendumu, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Sporazuma TTIP in Ceta sta sicer v zelo različnih fazah. Po odpravi zadnjih pomislekov v Belgiji sta EU in Kanada v nedeljo podpisali sporazum, medtem pa se pogajanja o TTIP formalno sicer nadaljujejo, vendar pa je njihova usoda po močnem nasprotovanju javnosti in dela politike nejasna. Na nadaljevanje procesa bo vplival tudi izid novembrskih predsedniških volitev v ZDA.

Delite članek