REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob dnevu Slovenske vojske pozivi k prenovi sistema nacionalne varnosti

Ob dnevu Slovenske vojske pozivi k prenovi sistema nacionalne varnostiSlovenska vojska, foto: Tomi Lombar

V spomin na današnji dan pred 27 leti, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, Slovenska vojska danes zaznamuje svoj dan. Na ponedeljkovi osrednji slovesnosti na Brdu pri Kranju se je predsednik republike Borut Pahor zavzel za celovito prenovo in okrepitev sistema nacionalne varnosti.

Varnost je "postala kompleksna zadeva", ki potrebuje strokoven in večplasten pristop. Svet je varnostno bolj ranljiv, krepi se negotovost in s tem povezano vznemirjenje. Krepi se "geopolitika", je na slovesnosti dejal Pahor.

"Na ravni države ni mogoče reagirati drugače, kot okrepiti sistem nacionalne varnosti," se je zavzel Pahor. Treba bo "celovito prenoviti in okrepiti celoten sistem nacionalne varnosti, od vojske do policije, preko obeh obveščevalnih služb do civilne zaščite". Prihodnja vlada po njegovem mnenju "ne bo smela odlašati s pripravo strateškega odziva na geopolitične in varnostne razmere v našem in mednarodnem okolju".

Slovenija se bo morala temu prilagoditi. "Na ravni države ni mogoče reagirati drugače, kot okrepiti sistem nacionalne varnosti," se je zavzel Pahor. Treba bo "celovito prenoviti in okrepiti celoten sistem nacionalne varnosti, od vojske do policije, preko obeh obveščevalnih služb do civilne zaščite". Prihodnja vlada po njegovem mnenju "ne bo smela odlašati s pripravo strateškega odziva na geopolitične in varnostne razmere v našem in mednarodnem okolju".

"Posodobitev sistema nacionalne varnosti je neodložljiva in takojšnja naloga nove vlade in celotne državne politike," je poudaril predsednik republike.

Obrambna ministrica Andreja Katič se je medtem zavzela zlasti za odgovornejše zavedanje o pomenu javne podobe Slovenske vojske. Biti pripadnik Slovenske vojske je časten poklic, biti vojaški voditelj pa vloga, ki temelji na zgledu, zaupanju in poštenju, je dejala na slovesnosti. Kot je dodala, sta čast in ugled ranljivi vrednoti, ki ju je treba varovati.

Slovenska vojska svoj dan zaznamuje 15. maja, v spomin na dogodek pred 27 leti, ko je Slovenija v učnih centrih na Igu in v Pekrah začela usposabljati svoje prve vojaške nabornike.

Tudi sicer v zadnjem času delovanje vojske zaznamujejo zlasti prizadevanja za izboljšanje pripravljenosti in opremljenosti. Zadnja ocena njene pripravljenosti, ki jo je pred dobrim mesecem predstavil Pahor, je namreč za delovanje v vojni še vedno nezadostna, za delovanje v miru pa je dobra.