REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi hrvaški zunanji minister si bo prizadeval za širitev EU in sodelovanje s sosedami

Novi hrvaški zunanji minister si bo prizadeval za širitev EU in sodelovanje s sosedami

Hrvaška vlada ima zelo jasno evroatlantsko usmeritev, ko gre za zunanjo politiko v srednji in jugovzhodni Evropi, je danes izjavil novi hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier. Kot strateške cilje hrvaške diplomacije je izpostavil stabilnost Bosne in Hercegovine ter sodelovanje z vsemi državami v hrvaškem sosedstvu.

Stier je dejal, da je Hrvaška kot članica Evropske unije in zveze Nato dejavnik varnosti in stabilnosti v tem delu Evrope.

Poudaril je, da strateški nacionalni interes Hrvaške ni nadzor zunanje meje EU, temveč da bi "mejo stabilnosti in napredka" razširili proti jugovzhodu Evrope.

"Gradili bomo novo arhitekturo na območju jugovzhodne Evrope. Poudarek bo na sodelovanju in spoštovanju evropskih načel in kriterijev," je povedal Stier novinarjem po prevzemu položaja od svojega predhodnika Mira Kovača.

Ponovil je, da je prednostna naloga hrvaške zunanje politike stabilizacija Bosne in Hercegovine ter da si bodo prizadevali za enakopravnost njenih treh konstitutivnih narodov in vseh državljanov.

Napovedal je, da bodo skušali poiskati rešitve za odprta vprašanja v pogovorih s Srbijo, če ne bodo uspešni pa bodo iskali mehanizme za urejanje sporov.

Stier je poudaril, da bo sodelovanje z regijo pomembno tudi zaradi soočanja z mednarodnimi izzivi, o katerih bodo govorili tudi na bruseljskem vrhu EU, ki bo potekal danes in jutri. Na mizi bodo vprašanja, ki so povezana z migracijami, trgovinsko politiko in odnosi z Rusijo.

Novi hrvaški premier Andrej Plenković se bo udeležil vrha. V začetku tedna je sicer napovedal, da bo njegov prvi uradni obisk v tujini v Sarajevu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek