REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To ni napad na Levico, pač pa na temelje demokracije!« V Levici zaradi ponaredkov ovadili SDS in Antona Olaja

»To ni napad na Levico, pač pa na temelje demokracije!« V Levici zaradi ponaredkov ovadili SDS in Antona OlajaZlorabljeni policisti in Anton Olaj. Vir: Twitter

V poslanski skupini Levica so napovedali, da bodo zaradi domnevnih kaznivih dejanj ponarejanja, širjenja lažnih dokumentov ter zlorabe položaja ovadili stranko SDS in generalnega direktorja Policije Antona Olaja.

Vsi navedeni so uporabili sporni dokument kot pravi in niso preverili njegove pristnosti.

Bistvo in glavne elemente ovadbe proti 11 osebam in neznanemu storilcu je na novinarski konferenci predstavil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec.

V kazenski ovadbi zatrjujejo, da ima naklepno proizvajanje krivih obtožb zelo resne posledice v realnem življenju, kar je zelo nevarno za same osnove demokratične družbe, za javni red in mir ter življenja ljudi in iz tega vidika takšno ravnanje ne more uživati nobene pravne legitimacije.

Skrajno desno, ne levo. Vir: Twitter

Sporen je predvsem nekakšen »manifest« Levice, k je očitno ponarejen, so ga pa predlagatelji prepovedi delovanja stranke Levice uporabili kot enega od ključnih dokazov za prepoved delovanja te stranke.

Policija pod taktirko generalnega direktorja Policije Antona Olaja pa je na podlagi omenjenih lažnih podatkov celo že začela s preiskovalnimi dejanj.

Napovedane kazenske ovadbe bodo v Levici podali zoper vse storilce, ki so ponaredili in širili ponarejene dokumente, »ustvarjene zaradi diskreditacije in pregona parlamentarne politične stranke Levica ter njenih volivcev in simpatizerjev.«

Prepričani so, da so neznani storilci z napadom na stranko Levica »zagotovil tudi nematerialno korist SDS-u« in da je »tisti, ki je sproduciral lažni manifest, želel stranki Levica povzročiti škodo.«

SDS - program, tržno gospodarstvo
V svojem programu se stranka SDS zavzema za pravno državo, s svojimi dejanji, ki temeljijo na ponaredkih pa jih temeljito ruši. Vir: Twitter

Stranko SDS in njeno medijsko mrežo ovajajo zaradi »sistematičnega širjenja neresnic«, Olaja pa zaradi zlorabe uradnega položaja.

»Vsi navedeni so uporabili ta dokument kot pravi in niso preverili njegove pristnosti«, je ocenil vodja poslancev Levice in dodal, da gre za naklepno dejanje.

Včeraj je sicer predsednik državnega zbora Igor Zorčič na podlagi mnenja pravnikov Državnega zbora sporočil svojo odločitev, da ne bo sklical parlamentarne seje o domnevni neustavnosti Levice, ki sta jo zahtevali stranki SDS in NSi.

Ti namreč Levici očitata, da sta tako stranka kot tudi njen program naklonjena radikalni ideji novodobnega socializma.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Vatovec. Vir: Twitter

Mnenje zakonodajno-pravne službe DZ-ja namreč pravi, da bi Državni zbor s tem presegel svoja pooblastila in da lahko o teh zadevah dokončno oceno poda samo ustavno sodišče.

To ni napad na Levico, pač pa na temelje demokratičnosti. Označujejo nas za morilce, takšne obtožbe imajo lahko konkretne učinke.

Vatovec je ob tem še dodal, da zahtevo za sklic izredne seje v Levici vidijo predvsem kot »poskus dvigovanja dimnih zaves, medtem ko SDS lomasti po državi in si podreja institucije.«

Ker je šlo za orkestrirano dejanje, ki je imelo naklep, to po oceni Levice tudi po praksi Evropskega sodišča za človekove pravice ne uživa zaščite, ki jo sicer uživa svoboda govora.

»Dejanja ovadenih so v nasprotju s temeljnimi načeli pravne države in demokracije. To ni napad na Levico, pač pa na temelje demokratičnosti. Označujejo nas za morilce, takšne obtožbe imajo lahko konkretne učinke«, je opozoril Matej Vatovec.

Delite članek