REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neutemeljena politizacija kriminala: kdaj bo »napad na mariborsko sodnico« končno postal - napad na D. R.?

Neutemeljena politizacija kriminala: kdaj bo »napad na mariborsko sodnico« končno postal - napad na D. R.?Hiša sodnice Daniele Ružič. Vir: Twitter

Napad na (sodnico) Danielo Ružič v Mariboru dobiva vse bolj nenavadne zaplete.

Najprej se je izkazalo, da poročanje številnih medijev o tem, da naj bi bil ovaden Andrej Horvat, sodni izvršitelj iz Murske Sobote ali pa še en drug soimenjak, politik SD iz časov Pahorjeve vlade, ni točno, ker oba omenjena nista prava in da je pravi partner Daniele Ružič - nek povsem drug A. Horvat.

Ovadila je neznanega storilca, in ne svojega partnerja.

Nato je policija zaradi napada kazensko ovadila partnerja Daniele Ružič, ki naj bi jo pričakal v temi in predmetom večkrat udaril po glavi ter ji tako poskusil vzeti življenje.

Toda nato se je sedaj oglasila – prek hčerke – še sama napadena in svojega partnerja v celoti razbremenila krivde.

Namesto tega je ovadila neznanega storilca, in ne svojega partnerja.

Spomnimo, sodnica mariborskega okrožnega sodišča je bila tarča napada v nedeljo, 16. junija, malo po polnoči pred domačo hišo v mariborski mestni četrti Pekre.

Zaradi hudih poškodb se še vedno zdravi v bolnišnici.

Ta primer je potrebno uvrstiti tja, kamor spada - na strani črne kronike, kjer je takšnih primerov veliko, vendar se ob njih praviloma ne oglašajo predsednik vrhovnega sodišča, predsednik države, obrambni minister, nekdanji in sedanji župani in podobni ...

Napad je sprožil vznemirjanje in številne odzive v javnosti, saj so se pojavila (očitno neutemeljena) ugibanja, da je bil napad povezan z njenim poklicem oziroma sodniškim delom, da so bile v napad vpletene tajne službe in celo visoki  politiki.

Vse to se je izkazalo za neresnično.

Kot je prek hčerke sporočila za STA, se namreč partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja.

Želi si namreč, da se prenehata »gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem.«

Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršnokoli nasilje.

»Edino, kar bom povedala o naši družini, je, da A. H. ni bil nikoli fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče. Prav tako nisem nikoli nobeni sodelavki ali prijateljici govorila, da je bil nasilen, to je laž. Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršnokoli nasilje. Če ne bi bilo tako, ga ne bi takoj po napadu poklicala in se nanj obrnila za pomoč je prek hčerke sporočila sodnica, ki se zaradi posledic brutalnega napada 16. junija še vedno zdravi v mariborski bolnišnici.

Dodala je, da je ovadbo podala zoper neznanega storilca in ne zoper A. H.

Policiji je 27. junija sicer povedala, da se počuti ogroženo, vendar »ne s strani A. H., temveč s strani neznanega storilca kaznivega dejanja, zoper katerega je podana kazenska ovadba«.

Policija, klici 113

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da razumejo, v kakšnem položaju se trenutno nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo ... komentirati razmer v družini in razlogov, ki so pripeljali do njene izjave za javnost.

Kot je še sporočila, ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja, saj se A. H. ne boji.

»Ohranjal me je pri zavesti, ko sem se borila za življenje. Glede na navedena dejstva želim, da se nemudoma preneha s pisanjem in objavljanjem neresnic, saj le te ustvarjajo negativno mnenje in posledično dolgoročno škodijo meni in moji družini,« je še sporočila sodnica.

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da razumejo, v kakšnem položaju se trenutno nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine ter komentirati razmer v družini in razlogov, ki so pripeljali do današnje izjave.

Policija je ne glede na to zoper osumljenca podala kazensko ovadbo in zaradi zagotavljanja varnosti oškodovanke zoper osumljenca odredila tudi ukrep prepovedi približevanja, ki sodno ni bil potrjen, zato še vedno izvajajo ukrepe v okviru svojih zakonskih pooblastil, s katerimi zagotavljajo varnost oškodovanke.

Kot so še dodali, je mariborsko tožilstvo od njih 28. junija zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, zato njihovi kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil, preverjanje okoliščin in druge operativne ukrepe.

Pri preiskavi bodo vztrajali z izvajanjem zakonskih pooblastil na podlagi zakona o kazenskem postopku in pravil kriminalistične stroke ter nadgrajevali dosedanje ugotovitve, ki potrjujejo motiv storitve iz zasebnega življenja oškodovane osebe.

Daniela Ružič Vir:FB

Ob vsem skupaj pa se zastavlja še eno vprašanje – zakaj napad, pri katerem je celo osumljen nekdo iz zasebnega kroga gospe Daniele Ružič mediji še vedno obravnavajo kot »napad na sodnico.«

Iz policijske ovadbe je jasno, da motiv za napad ni bil povezan z njenim sodniškim delom.

Tudi sodnica sama ob svoji ovadbi ni z ničemer dala vedeti, da bi lahko bil motiv napada povezan z njenim delom.

Primer napada na sodnico ne more biti primer napada na sodnico – če napad nima zveze s sodnim delom. Je lahko zgolj napad na D.R. Nič več in nič manj.

In zato bi bilo najbolje, če bi se ta primer uvrstil tja, kamor spada - na strani črne kronike, kjer je takšnih primerov veliko, vendar se ob njih praviloma ne oglašajo predsednik vrhovnega sodišča, predsednik države, obrambni minister, nekdanji in sedanji župani in podobni ...

Ta tragičen, vendar hkrati tudi bizaren primer nasilja in poskusa umora je bil očitno – in brez prave potrebe in utemeljenih razlogov – do skrajnosti spolitiziran.

Primer napada na sodnico ne more biti primer napada na sodnico – če napad nima zveze s sodnim delom.

Je lahko zgolj napad na D. R.

Nič več in nič manj.

Še posebej zanimivo je, da so se pri napadu, ki nima zveze s sodniškim delom sodniki v Mariboru takoj odločili, da zaradi nepristranskosti odločanje prepustijo kolegom v Slovenj Gradcu – kar je nekaj, na kar navadni državljani skoraj nikoli ne morejo računati, tudi kadar opozarjajo na konflikte interesov v vrstah sodnikov.

Delite članek