REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemško ustavno sodišče dalo zeleno luč za podpis Cete

Nemško ustavno sodišče je danes presodilo, da lahko nemška vlada da soglasje k podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) in k sklepu o začasni uporabi sporazuma. S tem je zavrnilo več zahtev za ustavitev teh postopkov v največjem evropskem gospodarstvu. Je pa vladi postavilo nekaj pogojev.

Nemško ustavno sodišče je danes sicer o Ceti odločalo šele v prvem koraku. Več organizacij je namreč zahtevalo presojo skladnosti najbolj spornih točk sporazuma z nemško ustavo in obenem zahtevalo, da ustavno sodniki v izogib morebitni neustavnosti začasno zaustavijo postopke v Nemčiji za podpis in začasno uporabo sporazuma.

Glede tega zadnjega je ustavno sodišče odločilo, da pristojni nemški minister lahko da soglasje k podpisu sporazuma in k sklepu o začasni uporabi Cete, ne da bi se o sporazumu izrekel bundestag.

EU in Kanada bosta tako lahko sporazum uradno podpisali 27. oktobra na vrhu v Bruslju, začasna uporaba sporazuma pa predvideva, da bo Ceta v določenih delih veljala že po odobritvi Evropskega parlamenta, ki se pričakuje v začetku naslednjega leta, in ne šele po zaključku ratifikacijskih postopkov v nacionalnih parlamentih članic.

So pa ustavni sodniki, kot je to običajno pri presoji o raznih vidikih evropskega pravnega reda, vladi v Berlinu postavili nekaj pogojev.

Sklep o začasni uporabi sporazuma mora tako vsebovati le tiste dele Cete, ki niso sporni. Med najbolj spornimi je na primer vprašanje posebnega investicijskega sodišča za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS).

Poleg tega je treba do dokončne odločitve ustavnega sodišča o skladnosti sporazuma z ustavo spoštovati sklepe, ki jih je o Ceti sprejel poseben mešani odbor nemškega parlamenta, v primeru presoje, da Ceta v določenih delih ni skladna z nemško ustavo, pa mora Nemčija imeti možnost enostransko izstopiti iz mehanizma začasne uporabe.

Ceta tako v Nemčiji še ni na varnem. Zdaj bo namreč sledilo vsebinsko odločanje ustavnih sodnikov, ki pa bo glede na kompleksnost sporazuma verjetno terjalo kar nekaj časa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek