REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

"Name kot tožilca v zadevah Kangler se izvaja pritisk z zavržnimi udbovskimi metodami"

Franc Kangler | VIR: Insajder

Pritiski na sodstvo in tožilstvo v Sloveniji očitno obstajajo.

To, kar je govoril Franc Kangler in kar se je pokazalo ob izpovedi sodnika Zvezdana Radonjića je očitno res – na sodnike in tožilce se pritiska »od zgoraj«, tistim, ki se ne uklonijo, pa sledijo kazni ali pa jih, kot »v starih časih« nadleguje Sova.

To je bilo razkrito v posebnem pismu, ki ga je odboru za nadzor nad obveščevalnimi službami poslal tožilec, ki je delal na »primerih Kangler.«

Potem ko sem zavrgel eno kazensko ovadbo proti Kanglerju, umaknil obtožni predlog, zaradi česar so postali prisluhi proti Kanglerju nezakoniti dokaz, mi je očitno Sova začela intenzivno prisluškovati in mi slediti.

Leta 2015 je namreč okrožni državni tožilec nadaljeval z delom prejšnjega tožilca glede obtožb na račun takratnega mariborskega župana Franca Kanglerja. Ker je eno ovadbo zavrgel, delno umaknil obtožni predlog v drugi zadevi in v celoti v tretji, je imel nenadoma težave s Sovo, ki naj bi mu prisluškovala v prostorih tožilstva.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Vir: You Tube

"To je sramota za Slovenijo, sramota za slovensko pravosodje in sramota za tožilsko organizacijo. Na mene kot tožilca v zadevah Kangler se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavržnimi udbovskimi metodami. Enkrat je pač vsega dovolj in enkrat pač maske morajo pasti z obrazov in je treba reči bobu bob. Potem ko sem zavrgel eno kazensko ovadbo proti Kanglerju, umaknil obtožni predlog, zaradi česar so postali prisluhi proti Kanglerju nezakoniti dokaz, mi je očitno Sova začela intenzivno prisluškovati in mi slediti." 

To je mariborski tožilec zapisal v prijavi o nezakoniti dejavnosti Sove. Komisija je prijavo vzela resno, obravnavali pa so jo že na seji, ki je bila pod drobnogledom javnosti predvsem zaradi pričanja Simone Drenik in Jerneja Sekolca okrog prisluhov v arbitraži ter posledično politične odgovornosti Karla Erjavca.

Kot je dejal predsednik komisije Matej Tonin, so Sovo zaprosili za odgovor, ga dobili, vendar »o tem odgovoru Sove tukaj ne moremo govoriti.«

Odzval se je tudi nekdanji sodnik ESČP.

Oglasil se je tudi varuh človekovih pravic.

Komentarji