REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ministri za trgovino EU odložili odločitev o podpisu Cete

Ministri za trgovino EU so na zasedanju v Luxembourgu odložili dokončno odločitev o podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado, znanega pod kratico Ceta. Vsi pomisleki glede Cete pri nekaterih državah članicah namreč še niso bili odpravljeni. Med državami, ki niso dale soglasja odločitvi o podpisu sporazuma, je tudi Belgija.

Ministri za trgovino 28 držav članic, tudi slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, naj bi danes prižgali zeleno luč sporazumu in njegovi začasni uporabi, s čimer bi bila Ceta 27. oktobra, ko bo v Bruslju potekal vrh EU-Kanada, pripravljena na podpis. Vendar pa se je zasedanje izteklo brez končne odločitve glede usode Cete.

Med državami, ki danes niso dale soglasja, je Belgija, kjer valonski parlament ne želi podeliti mandata za podpis Cete zvezni vladi. Ta namreč potrebuje privolitev vseh regionalnih parlamentov. Med ostalimi članicami se omenjata še Romunija in Bolgarija.

Pogovori se bodo sedaj nadaljevali, da bi sporazum, kot je bilo predvideno, lahko podpisali prihodnji četrtek, je po zasedanju dejala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.

Na današnjem zasedanju bi morali ministri osemindvajseterice sprejeti tudi skupno razlagalno izjavo k sporazumu, s katero sta Evropska komisija in Kanada skušali pomiriti zadržke nekaterih držav članic glede Cete.

Slovenska vlada je po vnosu nekaterih sprememb v izjavo podpis sporazuma potrdila minuli četrtek, v ponedeljek pa sta to storila še pristojna odbora državnega zbora.

"Predvideno je bilo, da bi danes že sprejeli odločitev glede sporazuma Ceta, a je odločanje predvsem zaradi proceduralnih zadržkov nekaterih držav prestavljeno," je po zasedanju v telefonskem pogovoru za STA povedal Počivalšek. Večina držav, vključno s Slovenijo, je sicer izrazila pripravljenost na podpis sporazuma s Kanado prihodnji teden.

"Sporazum je dober in večina držav želi čimprejšnjo uporabo," je ob tem dejal dejal minister, ki je kolege iz preostalih držav članic seznanil s ponedeljkovo odločitvijo pristojnih parlamentarnih odborov glede Cete, pa tudi, kateri so bili glavni zadržki Slovenije.

Slovenija je po ministrovih besedah na današnjem zasedanju podala tudi ločeno izjavo, v kateri je še enkrat poudarila štiri vprašanja, ki so zanjo posebej pomembna. Nanašajo se na razrešitev odprtih vprašanj glede sistema za reševanje sporov med vlagatelj in državo (ICS), vodo, varno hrano in začasno uporabo sporazuma.

"Pričakujemo, da se bodo države članice že ta konec tedna, na zasedanju Evropskega sveta, strinjale s podpisom," je še dejal Počivalšek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek