REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Miha Kordiš: "Kupujejo se nekompletna vozila brez opreme, zato neznanka ni samo cena, ampak tudi nivo zaščite"

Miha Kordiš: Poslanec Levice Miha Kordiš, foto: STA

Poslanec Levice Miha Kordiš je opozoril na dejstvo, da je pri nakupih ameriških vozil Oshkos še veliko neznank. Nakup je bil po oceni stranke Levica izveden brez javnega razpisa, po enaki metodi pa je želela prejšnja, Cerarjeva vlada izpeljati tudi nakup nemških Boxerjev, zato se je odločila pristopiti konzorciju OCCAR.

Vendar pa nakupi orožja brez razpisov s seboj očitno prinašajo še več tveganj kot sicer.

Vozili Oshkosh in Boxer
Vozili 4X4 Oshkosh (levo) in 8X8 Boxer (desno).

"Kupujejo se nekompletna vozila brez opreme, zato neznanka ni samo cena, ampak tudi nivo zaščite," je poudaril Kordiš in dodal, da "v naši državi tako rekoč nismo imeli večjega vojaškega nakupa, ki se ne bi na koncu izkazal za tako ali drugače netransparentnega, v vsakem primeru pa za nekoristnega".

Kordiš je omenil tudi, da srednjeročni obrambni program predvideva še dodatne štirikolesnike za usmerjanje artilerijskega ognja in za protiletalsko obrambo ter da končna teža vseh nabav lahko preseže 100 milijonov evrov.

Komentarji