REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Makovec Brenčič: Slovenijo smo postavili na velik športni zemljevid

Makovec Brenčič: Slovenijo smo postavili na velik športni zemljevidMinistrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, foto: Pixell

Ministrica pristojna za šport, Maja Makovec Brenčič, se je ob robu kongresa Mednarodne biatlonske zveze v Poreču ozrla tudi na svoj štiriletni mandat in za področje športa izpostavila, da si želi, da bi zastavljeni programi iz njenega mandata dobili nadaljevanje tudi v prihodnjem.

Slovenijo smo v zadnjih letih postavili na velik športni zemljevid sveta s svetovnim prvenstvom v poletih 2020, biatlonu 2021 in nordijskem smučanju 2023.

Prav dnevi v Poreču so bili zadnji pokazatelj uspešnega dela. "Slovenijo smo v zadnjih letih postavili na velik športni zemljevid sveta s svetovnim prvenstvom v poletih 2020, biatlonu 2021 in nordijskem smučanju 2023. Slovenija je tista, ki se ji zaupa organizacijo velikih športnih prireditev," je dejala ministrica in ob tem izpostavila dobro infrastrukturo za zimski šport.

Ob tem vedno znova poudarja večplastnost športa za družbo. "Šport nas povezuje, daje nam identiteto in če ga povežemo s turizmom in slovensko gostoljubnostjo, lahko navdušimo navdušimo. Upam, da bo nova vlada s tem nadaljevala."

Ozrla se je tudi na opravljeno v svojem mandatu. "Navijam, da bodo koraki, ki smo jih zastavili skozi nov zakon o športu in nove načina vzpodbujanja športnikov in razvoja infrastrukture, tekli naprej. To si želim v dobro športa, posebej mladih talentov, da jih spodbujamo in jim damo priložnost. Oni so naša ključna baza."

Navijam, da bodo koraki, ki smo jih zastavili skozi nov zakon o športu in nove načina vzpodbujanja športnikov in razvoja infrastrukture, tekli naprej.

Kot pravi, si je kot ministrica posebej prizadevala podpreti otroške in mladinske programe. Pa tudi sicer je bilo na področju športa opravljenega veliko. "Hvala tudi športni srenji. Imeli izvrsten dialog in skupaj iskali rešitve ter na ta način veliko premaknili."

Svojemu nasledniku izpostavlja, da je zelo pomembno verjeti v vrednote športa, ki so ključne za premike na tem področju. "Pomembno je, da nadaljujemo tudi šolski program 45 minut gibanja na dan. Skupaj z nami so šle v ta projekt, ki pomeni spodbujanje zdravja, šole. Če to damo otrokom, to damo tudi odraslim. Pomembno je tudi, da nova vlada nadaljuje gradnjo infrastrukture, da jo približa tudi odraslim, predvsem pa, da spodbuja tudi vrhunski šport."