REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kolar Celarčeva po interpelaciji zadovoljna, pričakovanja do nje pa velika

Kolar Celarčeva po interpelaciji zadovoljna, pričakovanja do nje pa velika

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po torkovi uspešno prestani interpelaciji dejala, da podpora poslancev zanjo pomeni še dodatno zavezo, da uresničijo potrebne spremembe. Predlagatelji interpelacije napovedujejo, da bodo njeno delo še naprej spremljali, v koalicijski DeSUS pa ponavljajo, da do decembra pričakujejo reformne ukrepe.

Premier Miro Cerar po seji DZ, ki se je končala tik pred polnočjo, izjav novinarjem sicer ni dajal, je pa na družbenem omrežju Twitter napovedal: "Gremo naprej, da zagotovimo čim boljše javno zdravstvo". Razrešitev ministrice je sicer podprlo 24 poslancev, 49 jih je bilo proti.

Kolar Celarčeva je po okoli 15-urni razpravi izpostavila zadovoljstvo, da se je dan končal. "Na koncu dneva je pomembno, katere vrednote človek spoštuje, v kaj verjame in za kaj se bori," je dejala.

Poslanka SDS Jelka Godec se zaveda, kot je dejala v izjavi novinarjem, da državljani po 15 urah interpelacijske razprave ne bodo imeli boljšega zdravstvenega sistema. Je pa napovedala, da bodo v SDS, ki je interpelacijo vložila, delo ministrice še naprej spremljali z namenom vzpostavitve boljšega zdravstvenega sistema.

S Kolar Celarčevo naše javno zdravstvo ne bo nič boljše, je še ocenila Godčeva in spomnila, da so do ministrice kritični tudi v koalicijski DeSUS.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je takšen rezultat interpelacije pričakoval. V razpravi je bilo po njegovih besedah malo dorečenega, pričakovanja DeSUS pa ostajajo enaka. "Upam, da bo to šlo, predvsem zaradi bolnikov in vseh, ki delajo v zdravstvu," je v izjavi novinarjem povedal Gantar, ki se je pri glasovanju vzdržal.

V DeSUS so namreč obljubili, da interpelacije ne bodo podprli, a od ministrice pričakujejo, da bo do decembra predložila ključne reformne ukrepe. V nasprotnem primeru od predsednika vlade pričakujejo, da jo bo zamenjal, pri tem pa v DeSUS še izpostavljajo, da Cerar prevzema odgovornost za ministričino delo.

V razpravi so se sicer vrstile kritike na ministričino delo zlasti iz vrst SDS in NSi, mestoma so bili kritični tudi v koalicijskih vrstah. Očitki so se nanašali zlasti na neukrepanje pri skrajševanju čakalnih vrst v zdravstvu, neukrepanje pri korupciji in odsotnost sistemske zakonodaje.

Interpelacijo so danes podprli opozicijski poslanci iz SDS in NSi ter Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev, presenetljivo pa se je na seznamu poslancev, ki so interpelacijo pri glasovanju podprli, znašel tudi Jani Möderndorfer iz SMC, je razvidno iz spletne strani DZ. V opozicijski ZL so bili vzdržani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek