REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko se bodo eni pripravljali na praznovanje, bodo drugi delali dalje

Ko se bodo eni pripravljali na praznovanje, bodo drugi delali daljeVir: Insajder.com

V tednu, ko so poslanci podprli povišanje minimalne plače, so se na določenih prodajalnah že pojavili plakati, ki napovedujejo podaljšanje delovnega časa v predprazničnih vikendih. 

Ena izmed teh prodajaln je dežurna Mercatorjeva prodajalna na Celovški cesti 163 v Ljubljani, ki bo naslednje dva vikenda odprta vse do 23:00 ure. Običajno je odprta »le« do 22:00.

Ena izmed teh prodajaln je dežurna Mercatorjeva prodajalna na Celovški cesti 163 v Ljubljani, ki bo naslednje dva vikenda odprta vse do 23:00 ure.

Ko smo se na PR službo »najboljšega soseda« obrnili z vprašanjem, zakaj so se odločili za podaljšanje delovnega časa, so nam odgovorili, da je v celotni Sloveniji do 23:00 odprta le ena prodajalna in sicer na mariborski železniški postaji. Kot kaže na glavnemu sedežu Mercatorja niso seznanjeni z delovanjem posameznih poslovalnic, kar dokazuje tudi fotografija. 

Po našem opozorilu na dotične plakate so se opravičili in potrdili podaljšanje delovnega časa: »Za podaljšanje obratovalnega časa trgovin na Celovški in Slovenski v Ljubljani smo se odločili na podlagi izkušnje pred praznikom 1. novembra, ko so kupci po zaprtju drugih trgovin množično prišli v ti dve trgovini, ki sta običajno odprti dlje, to je do 22h.«

Ali bodo delavci, ki bodo delali do 23:00 ure, deležni tudi dodatka za nočno delo, ne vemo. Za nočno delo je namreč določeno, da se prične ob 23:00, torej takrat ,ko bodo delavci Mercatorja pričeli zapirati in pospravljati trgovino. 

Lahko pa jih bo hrabrilo zavedanje, da bodo naslednje leto minimalne plače v državi povišane iz sedanjih okoli 638 neto na 667 neto, nato pa bo leta 2020 sledilo še povišanje na 700 evrov neto.

1. januarja 2020 bodo iz minimalne plače izločeni še dodatki. 

Brez razprave so tako poslanci sprejeli drugo obravnavo predloga novele zakona o minimalni plači, ki je bil vložen s strani Levice. Koordinator slednje Luka Mesec je ob tem dejal: »Danes sprejemamo zakon, ki bo omogočil dvig minimalne plače na 700 evrov, ki bo določil, da se dodatki doplačujejo, in ki bo določil, da minimalna plača vselej znaša vsaj 20 odstotkov več od minimalnih stroškov. To je zakonsko zagotovilo, da nihče več, ki dela, ne bo padel v revščino.«

»Država je začela ljudem dajati jasne znake, da ne bo več dekla kapitala, ampak bo delala za blaginjo vseh«, je dejal Mesec in poudaril, da je to šele začetek: sledile naj bi »poprave krivic« upokojencem, prekarcem, ter tistim, ki si ne morejo privoščiti previsokih cen stanovanj ter tistim, ki so preveč izobraženi in ne najdejo ustrezno službo.

»Država je začela ljudem dajati jasne znake, da ne bo več dekla kapitala, ampak bo delala za blaginjo vseh«, je dejal Mesec in poudaril, da je to šele začetek: sledile naj bi »poprave krivic« upokojencem, prekarcem, ter tistim, ki si ne morejo privoščiti previsokih cen stanovanj ter tistim, ki so preveč izobraženi in ne najdejo ustrezno službo.

S 1. januarjem 2019 bo hkrati pričela veljati še kolektivna pogodba za trgovino, ki je bila podpisana sredi letošnjega julija. V skladu z njo se bodo zaposlenim v prvem in vključno do petem razredu plače povišale za pet odstotkov (in s 1. julijem še za 2 odstotka na sedanjo osnovo) ter zaposlenim v šestem in sedmem razredu za 10 odstotkov.

V skladu s kolektivno pogodbo so julija izračunali, da bo imela prodajalka v četrtem tarifnem razredu 655,31 evra osnovne plače in ne le 624,10 evra ter z julijem pa 667,79 evra. Zaposleni oziroma zaposlenemu v sedmem tarifnem razredu bo osnovna plača povišana iz 971,95 evra na 1069,15 evra.
 

Delite članek