REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

KNOVS zahteva vpogled v interne pravilnike o prikritih metodah dela policije

KNOVS zahteva vpogled v interne pravilnike o prikritih metodah dela policijeDeniskresnik95, Wikimedia Commons/CC-BY-3.0

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) zahteva pravico do vpogleda v interne akte o delu kriminalistične policije, ki se nanašajo tudi na preiskavo primera Ornig. Policija naj bi s prikrivanjem dokumentov onemogočala delo komisije, so prepričani njeni člani iz vrst SDS.

Kot je po zaprti seji komisije, na kateri so med drugim obravnavali predpise s področja izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov in metod dela, dejal njen predsednik Branko Grims, so policijo zaprosili za navodila o poslovanju s finančnimi sredstvi za posebne operativne namene ter strokovno navodilo o prikritih preiskovalnih ukrepih in prikritih metodah dela kriminalistične policije. S tem bi komisija nemoteno obravnavala preiskavo v primeru Ornig, pojasnjujejo v komisiji.

Sredi junija se je KNOVS namreč lotil primera domnevnega vdiranja v komunikacijsko zasebnost posameznikov, ki naj bi ga v dogovoru z dvema kriminalistoma izvedel informator policije Dejan Ornig. Šlo naj bi za več kot 300 vdorov v različne osebne račune na Facebooku in v elektronske pošte. Vse to naj bi se dogajalo po nalogu policije, kar bi imelo indice zlorabe policijskega informatorja za nelegalno pridobivanje podatkov.

Kot je v odgovoru KNOVS navedla policija, se poslovnik komisije nanaša na urejanje pravic in obveznosti tretjih v zvezi z nadzorom, ki ga izvaja komisija, torej subjektov, ki niso neposredno nadzorovani, vendar pa je za učinkovitost nadzora potrebno, da s komisijo sodelujejo. Ker je policija varnostna služba, ki je neposredno predmet parlamentarnega nadzora, je sklic na omenjeno določbo poslovnika po njihovem mnenju napačen.

Oba akta se hkrati nanašata tudi na prikrite metode dela policije, katerih razkritje pa ni zajeto v obsegu parlamentarnega nadzora, so zapisali. Dodali so tudi, da po njihovem mnenju komisija nima ustrezne pravne podlage oziroma pooblastila za posredovanje ali vpogled v prikrite metode dela, ki so del taktike in metodike dela kriminalistične policije.

Ker jim zahtevanih aktov ne morejo posredovati, je policija KNOVS sicer predlagala, da na eni izmed sej ustno predstavi način izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov. Kot so zapisali, razumejo željo komisije s seznanitvijo dela policije na tem področju.

"Gre za del pravne ureditve, ki bi moral biti komisiji dosegljiv," je prepričan Grims. Da bi morala policija akte predložiti in tudi javno objaviti za nemoteno delo komisije, sta prepričana tudi predsednik SDS Janez Janša in poslanec SDS Žan Mahnič. Kot je še dodal Janša, si bo komisija v primeru Ornig prizadevala, da zadeve vrnejo v zakonite in ustavne okvire.

Delite članek