REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kmalu naj bi padla odločitev glede postavitve Maistrove grobnice v Mariboru

Kmalu naj bi padla odločitev glede postavitve Maistrove grobnice v MariboruGeneral Rudolf Maister - portreta

Ponovno oživljen načrt za postavitev nove grobnice generalu Rudolfu Maistru v Mariboru, ki jo je že pred 2. svetovno vojno načrtoval arhitekt Jože Plečnik, naj bi konec tega leta, ko bo minilo sto let od njegovih akcij, postal realnost. Odločitev, ali bo grobnica postavljena na pokopališču Pobrežje ali Dobrava, naj bi bila sprejeta v enem mesecu.

Rudolf Maister (1874 - 1934) je pokopan v običajnem družinskem grobu na pobreškem pokopališču, kar naj bi bilo mišljeno kot le začasna rešitev. Njegova sinova sta leta 1938 po besedah zbiralca mariborskega domoznanskega gradiva Primoža Premzla naročila pri Plečniku izdelavo načrta za monumentalnejšo grobnico, a do njene izgradnje, najverjetneje zaradi 2. svetovne vojne, ni prišlo.

Maister - pogreb
General Rudolf Maister pred pogrebm, na Uncu leta 1934. Foto: Arhiv TT

V pripravah na letošnje obeleževanje 100-letnice Maistrovih akcij v Mariboru je Premzl pri vnuku generala našel ta načrt in podal javno pobudo za njegovo uresničitev. "Morda je prav 100. obletnica prevrata pravi trenutek, da se tako pomembni zgodovinski osebnosti poklonimo z monumentalnim obeležjem, ki ga je zasnoval veliki slovenski arhitekt," je zapisal v javnem pismu.

Kot je povedal za STA, želi s tem v prvi vrsti uresničiti željo Maistrovih svojcev. "Ne gre za idejo, ki je zrasla v moji glavi. To je želja Maistrovih potomcev," je poudaril. "Pomembnega jubileja, s katerim se spominjamo prevrata, s katerim je Maister s svojimi borci priboril Maribor in tretjino sedanje Slovenije, ne smemo pospremiti samo z dogodki oziroma slovesnostmi, temveč tudi z neko trajnejšo zadevo," je dodal.

Maistrova grobnica
Napis na današnji grobnici generala Rudolfa Maistra. Vir: Arhiv TT.

Obstajajo različna mnenja, na katerem mariborskem pokopališču bi grobnico postavili. Premzl in še nekateri drugi strokovnjaki se zavzemajo za novejše pokopališče Dobrava, ki je prostornejše in bi tako grobnica prišla bolj do izraza, prav tako bi bilo ugodnejše za izvedbo raznih slovesnosti. "Sploh ker tam nastaja Park spomina in bi lahko Maistrova grobnica predstavljala uravnoteženje, da ne bi to bilo pokopališče zaznamovano samo s povojnimi poboji," je dejal.

Drugi del stroke se zavzema za pokopališče Pobrežje. "Bolje bi bilo, da ostane grobnica na Pobrežju, ki je tipično meščansko pokopališče, že uvrščeno v seznam evropske kulturne dediščine," meni arhitekt Niko Stare, ki je Dobravo načrtoval po konceptu enakosti po smrti. "Grobnic, ki jih na sodobnih pokopališčih ni več, nisem načrtoval, saj bi te predstavljale statusni simbol v odnosu do drugih grobov," je pojasnil za časnik Večer.

Maistrovi borci
Maistrovi borci na Koroškem.

Na mariborski občini pravijo, da pobudo za postavitev grobnice podpirajo. "Še posebno velik pomen Maistru dajemo v letošnjem letu, ko je t.i. Maistrovo leto. Glede na to, da se potomci generala Maistra s pobudo strinjajo, nimamo pri tem nobenih pomislekov," so povedali za STA.

Pobudniki ideje o izgradnji grobnice ter predstavniki stroke, Pogrebnega podjetja Maribor in občine so si ta teden ogledali vse možne lokacije, končen izbor pa naj bi bil opravljen v roku enega meseca.

Grobnico bi radi postavili do 23. novembra, ko bo stoletnica Maistrovih akcij

Grobnico bi radi postavili do 23. novembra, ko bo stoletnica Maistrovih akcij. Če bo lokacija izbrana v enem mesecu, je po Premzlovih besedah dovolj časa, da se jo pravočasno zgradi.

Sredstva naj bi zagotovili z zbiranjem prostovoljnih prispevkov v okviru posebnega sklada. Potrebovali bodo okoli 100.000 evrov, kar po ocenah Premzla ne bi smel biti problem, glede na zgodovinski pomen Maistra.

Postavitev grobnice je pomembna tudi zaradi tega, ker gre za Plečnikovo delo. "Čeprav je bil Jože Plečnik v 30. letih prejšnjega stoletja redni svetovalec na področju urbanizma in arhitekture v Mariboru, v mestu pod Pohorjem ni dobil javnega naročila za nobeno delo. Le za mariborske jezuite je izdelal načrt za Kapelico Srca Jezusovega ob Ljubljanski ulici in njihov nagrobnik na pobreškem pokopališču. To je lahko dodaten razlog, da se Rudolfu Maistru postavi grobnica po načrtih Jožeta Plečnika," je pojasnil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek