REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kerozin na območju Hrastovelj zaznali v dveh vrtinah, če bo dež, ga lahko odplakne naprej

Kerozin na območju Hrastovelj zaznali v dveh vrtinah, če bo dež, ga lahko odplakne naprejKerozin, razlitje

Po vrtanju na območju razlitja kerozina ob nedavni žlezniški nesreči na krasu so Geološki zavod, Agencija RS za okolje (Arso), Slovenske železnice in Rižanski vodovod na območju, kjer so presodili, da je vpliv onesnaženja razlitja kerozina po junijski nesreči tovornega vlaka največji, začeli vrtati.

Potem ko je ob nesreči vlaka v podtalje odteklo okoli 9000 litrov kerozina, ki bi lahko ob padavinah prišel do vodnega vira, so v predoru odstranili del zemljine in kamenja pod progo ter na območju položili zaščitno membrano, da bi lahko zbirali in odvajali vodo, ki bo ob padavinah pronicala skozi strop in stene predora.

Voda, ki priteče iz pip v slovenski Istri, bo vedno pitna in neonesnažena, ponavlja tudi koprski župan Aleš Bržan.

Prva zaznava kerozina v tleh je pravzaprav dobrodošla, je razumeti pristojne, ki so se dopoldne srečali v vodarni Rižanskega vodovoda. "Dobro je, da vemo, kje je onesnaževalec. Smo vse bližje našemu vodnemu viru, ki ni onesnažen, oskrba z vodo je takšna, kot pred nesrečo," je dejal direktor Martin Pregelj. "Vdveh vrtinah, v katerih je sicer voda, so kerozin sinoči najprej zaznali z vonjem, potem še z analizo," je še dodal.

Pitno vodo redno nadzirajo, Rižanski vodovod pa namerava poleg tega ob vodnem črpališču zgraditi bazen, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil.

Voda, ki priteče iz pip v slovenski Istri, bo vedno pitna in neonesnažena, ponavlja tudi koprski župan Aleš Bržan. "Pozivam vse, da začnemo resno varčevati z vodo, dotoki so omejeni, skrbimo, da ne bo redukcij po nepotrebnem, tudi preden pride kerozin do vodnega vira," je dejal.

"V tem, ki je na nižji nadmorski višini, to je okoli 200 metrov od zajetja vodnega vira, je koncentracija nižja, v drugi vrtini, ki je višje, pa je koncentracija nekoliko višja. Lotili see bomo odstranjevanja, pomembno je, da vsak mililiter odstranimo iz okolja. Zdaj bomo naredili točen načrt, kje začeti," je dejala direktorica Arsa Lilijana Kozlovič.

So pa srokovnjaki opozorili, da bi bilo lahko pronicanje kerozina pospešeno v primeru nalivov, prav zato pa je sedaj čas, da se opravijo sanacijska dela in da se večja škoda prepreči.