REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jurša: Bojim se, da ni dovolj volje za demografski sklad

Jurša: Bojim se, da ni dovolj volje za demografski skladfranc_jursa_fotoSTA.jpg

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pred koalicijskim vrhom danes izrazil bojazen, da ni dovolj volje za končanje zakona o demografskem skladu. Po oceni prvaka DeSUS Karla Erjavca nekatere stranke projekta v ozadju ne podpirajo iskreno in se ga namerno ustavlja. Meni še, da so ti dnevi ključni za dogovor, katere zakone koalicija lahko še sprejme.

Erjavec je še vedno optimist glede sprejetja zakona o demografskem skladu. "Če pa ne, se bojim, da praktično nobena resna zakonodaja v tem mandatu ne bo več sprejeta," je posvaril v izjavi pred današnjim koalicijskim vrhom.

Jurša je dejal, da se glede sklada menda usklajujejo, kako daleč so prišli, trenutno ne bi rad polemiziral. "Bojim pa se, da mogoče res ni dovolj volje, da bi prišli s predlogom do konca," je priznal. Če te zaveze ne bodo uresničili, pa je to lahko po Jurševih besedah grožnja vladi. Čas za uskladitev se, kot pravi, izteka.

Stranke se sicer razdvajajo pri vprašanju polnjenja demografskega sklada in upravljanja z njim. V DeSUS želijo samostojen demografski sklad, pri čemer bodo vztrajali.

Erjavec ima občutek, da se ta projekt namerno ustavlja. Interes DeSUS je, da bi čim več prihodkov državnega premoženja šlo za pokojninsko blagajno, zlasti za bodoče generacije, "nekateri pa imajo druge interese". To je, da bi sredstva, ki se pridobivajo iz naslova državnega premoženja namenili denimo za zmanjševanje javnega dolga, nekateri pa bi s temi sredstvi financirali druge projekte, je pojasnil Erjavec.

A če do demografskega sklada po njegovih besedah ne bo prišlo, "bomo pač morali počakati na naslednjo koalicijo, če bo stranka DeSUS sodelovala v njej".

Tudi sam je spomnil, da je to koalicijska zaveza. "Verjeli smo v novo politiko, nenazadnje je SMC zmagala s politiko, ki je promovirala etičnost in moralo. Pričakovati je bilo, da če je nekaj zapisano v koalicijsko pogodbo, da se bo to tudi uresničilo," je oster Erjavec.

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han poudarja pomen demografskega sklada. "A tu bomo morali predvsem dati na stran ideologijo in se dogovoriti o realnih ocenah, kaj je možno dati v sveženj demografskega sklada. A tu se za zdaj ne najdemo," je povedal.

Tudi v SD se zavzemajo za to, da bi delež Zavarovalnice Triglav, ki bi šel v demografski sklad, upravljal sklad sam. Težava pa je po njegovem mnenju to, da "nekateri demografski sklad gledajo tudi kot neko sidro za neprodajo premoženja, kar tudi ni v redu".

A Han upa, da se bodo vendarle dogovorili, saj je to odgovornost politike kot celote. Pri tem vprašanju bi, kot pravi, vključil tudi opozicijo, saj premoženje ni le premoženje trenutne vlade.

Koalicija naj bi sicer danes razpravljala o reorganizaciji centrov za socialno delo ter delovnopravni zakonodaji. Slednja je trd oreh, saj ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač  Mrak iz vrst SD s socialnimi partnerji ni še uspela uskladiti vprašanja večje prožnosti trga dela, kar nenazadnje od nje zahteva premier Miro Cerar.

"Verjetno tudi Superman v teh razmerah v državi ne bi mogel tega uskladiti," je prepričan Han, ki ocenjuje, da ta trenutek ni potrebe po fleksibilnosti trga dela. Po njegovih navedbah morajo za gospodarstvo kaj drugega narediti, tudi gospodarstveniki pa "se bodo morali kaj drugega spomniti kot to reformo, ker se ponavljajo že več let". Da bo to vprašanje težko uskladiti, se strinja tudi Erjavec.

Pri reorganizaciji centrov za socialno delo se je koalicija minuli teden premaknila z mrtve točke in kazalo je, da bi predlog že ta teden lahko uskladili. A iz DeSUS prihajajo dvomi. Kot je pojasnil Jurša, tudi dosežen kompromis ni tisto, kar je želel. Pri tem ocenjuje, da njegova sporočila glede tega morda niso dojeli.

Erjavec ima upanje za dogovor glede centrov za socialno delo, a se mora to po njegovem mnenju zgoditi do konca meseca, ministrica pa da bo morala malce popustiti.

Po njegovem mnenju sicer prihaja čas, ko morajo v koaliciji do konca doreči, katero zakonodajo bodo še v tem mandatu sprejeli. Če ne bodo do parlamentarnih počitnic uskladili nekaterih zakonov, bo tudi sam pesimist, saj da bo tudi tokrat vroča jesen in so tik pred tem, da zaključijo mandat.

Do poletja je treba po njegovem mnenju poleg omenjenih projektov sprejeti med drugim še novelo zakona o zdravstveni dejavnosti ter zakone na gradbenem področju. "Jeseni pa bo zelo težko kakšen zakon sprejeti," je ocenil Erjavec.