REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je usoda Bergama, kjer na upepelitev čaka 250 trupel, napoved mračne prihodnosti kužne Slovenije?

Je usoda Bergama, kjer na upepelitev čaka 250 trupel, napoved mračne prihodnosti kužne Slovenije?Koronavirus - Italija, Bergamo

V Sloveniji se je koronavirus že tako razširil, da so na Hrvaškem in v Srbiji sprejeli splošno prepoved vstopa slovenskih državljanov v ti dve državi.

To je seveda logična posledica širjenja bolezni, ki pa je tudi rezultat napačnega pristopa k omejevanju okužbe z virusom Covid-19.

Kam vse to vodi pa kažejo primeri iz Italije, saj je to, kar se dogaja tam lahko napoved dogodkov v Sloveniji že čez teden ali dva.

Vse več je namreč poročil o žalostnih posledicah okužb s koronavirusom iz severnoitalijanskih mest.

Še posebej hudo naj bi bilo v Bergamu.

Po spletu je že zaokrožil posnetek lokalnega časnika, kjer je mogoče na primerjavi dveh izdaj v samo nekaj dnevih videti, kako se je število osmrtnic z ene strani in pol povečalo na več kot deset strani.

Uporabnik najprej prelistava lokalni časopis L'Eco di Bergamo.

9. februarja je bilo v časniku osmrtnicam namenjana stran in pol, dober mesec pozneje pa deset. »Navadna gripa. Hvala,« je dejal ob koncu posnetka osupli Giovanni Locatelli.

O tem poročajo tudi Slovenci, zamejci iz Italije.

»V Bergamu imamo vsak dan 100 mrtvih in 2000 okuženih. Imamo 40 % okuženih zdravnikov, dva hotela so preuredili v bolnico, vojska pomaga, imamo šotore pred bolnico. Naše ogromno pokopališče je zaprto, ker so vse mrliške vežice polne. Oprosti, da ti opisujem to grozo, ampak tukaj je obupno. Pri nas v bolnici nimamo več prostora, zdravil in mask, včeraj sem delala 12 ur je dramatično novico delila Slovenka, ki ima prijateljico v Bergamu.

Na upepelitev menda čaka kar 250 trupel. Pogrebi se vrstijo eden za drugim, z maksimalno udeležbo petih ljudi.

Na upepelitev menda čaka kar 250 trupel.

Pogrebi se vrstijo eden za drugim, z maksimalno udeležbo petih ljudi. V mestu so aktivirali vse zdravstvene delavce, ki so na voljo.

V svojem blogu pa stanje opisuje tudi očividec dogajanja, Branko Cestnik.

Kot pravi sam, se je za svoj blog odločil zaradi »solidarnosti do Italijanov, ki jim je v teh dneh najhuje« in »opomina, kaj lahko doleti tudi nas, Slovence, čez teden ali dva.«

Kot piše sam je včeraj (14. marca 2020) bergamaška provinca uradno beležila 2864 okuženih s COVID-19. V samem mestu Bergamo je 2,31 pozitivnih na tisoč prebivalcev.

Najhuje je nekaj kilometrov severno od Bergama, kjer je v kraju Nembro 11,97 pozitivnih na tisoč prebivalcev, v kraju Alzano Lombardo pa 6,37.

Krste v Cerkvi
Krste v cerkvi v Bergamu.

»Sanitarna struktura Bergama je pred kolapsom. Na udaru je zlasti glavna bolnica Papa Giovanni XXIII (po papežu Janezu XXIII., ki je bil doma iz okolice Bergama), ki povrh vsega beleži precej okuženih med svojim osebjem. Na celem področju Bergama je okuženih 50 zdravnikov, eden je že umrl.

Epidemija je v Bergamu zdaj na vrhuncu. Smrtnost je velika. Tiskana edicija lokalnega časopisa L'Eco di Bergamo vsebuje te dni kar od 6 do 10 strani osmrtnic. Mrtvašnice v Bergamu ne morejo sprejeti vseh pokojnih, krematorij je zatrpan, zato krste s pokojnimi začasno zlagajo kar v cerkev Vseh Svetih pri pokopališču. Naenkrat je v cerkvi tudi do 40 krst, ki čakajo na kremacijo ali pokop (slika zgoraj, vir: it.aleteia.org). Pogrebi so vsake pol ure, je za časopis La Repubblica povedal župan Giorgio Gori.

Mrtvašnice v Bergamu ne morejo sprejeti vseh pokojnih, krematorij je zatrpan, zato krste s pokojnimi začasno zlagajo kar v cerkev Vseh Svetih pri pokopališču.

Pregledal sem današnjo (14.3.2020) spletno edicijo časopisa L'Eco di Bergamo (https://www.ecodibergamo.it/). Da se bomo vsaj nekoliko vživeli v tamkajšnjo dramatično dogajanje, povzemam za tiste, ki ne znate italijansko, nekaj novic iz današnje in včerajšnje bergamaške kronike.

Časopis L'Eco di Bergamo, škofijska Karitas in lokalna izpostava podjetniškega združenja so ustanovili poseben sklad za tiste okužene, ki so jih odpustili iz bolnice, morajo pa ostati v karanteni, ob tem pa nimajo nikogar, ki bi v karanteni za njih skrbel. Sklad bo nemudoma najel nekaj prostorov/stanovanj za takšne bolnike, za katere bodo skrbeli prostovoljci.

Karabinjeri iz Bergama poleg vsega opravljajo nujne prevoze medicinskega materiala. V noči iz 13. na 14. marec so opravili 90 takšnih prevozov.

Odvetnica Carmen Posillipo (rojena v Bergamu, deluje na jugu Italije) je izjavila, da nikoli ne bo branila tistih, ki kršijo uredbe glede karantene in izrednih razmer.

Za koronavirusom je včeraj umrl Diego Bianco, reševalec, star 47 let. Do bolezni je delal na centrali za nujne klice (klic 118) v bolnici Janeza XXIII. Okuženi so bili tudi drugi sodelavci na tej centrali in reševalci. Centralo so morali zapreti in razkužiti,« opozarja Branko Cestnik.

Duhovnik Pietro Biaggi in Branko Cestnik
Duhovnik Pietro Biaggi in Branko Cestnik

Našteva tudi primere kriminala in tatvin mask, ki so se nato delile sorodnikom, pa tudi pozitivne primere, ko naftna družba IP vozilom bolnišnic, ki se borijo zoper koronavirus daje zastonj gorivo.

Ali ko delavci, ki ne morejo v službo dobijo plačilo.

Občinskim oblastem pomaga tudi 400 prostovoljcev.

Vse to niso samo prazna opozorila.

Očitno je, da se je Slovenija iz različnih razlogov odločila, da sledi primeru Italije in ne bolj uspešnih primerov Južne Koreje in Kitajske.

Vlada, ki je nastopila z delom to soboto je tako že prenehala preštevati lažje okužene in iskati njihove stike, češ da je »prepozno.«

Južna Koreja, na primer, še naprej množično testira prebivalstvo in ima ob tem celo odprte šole.

Za razliko od Kitajske v Sloveniji bolnike po sedanjih navodilih pošiljajo v »samoizolacijo«, torej domov, kjer nato okužijo še ostale člane gospodinjstva.

Kar 80 odstotkov okužb s koronavirusom se zgodi v skupnih gospodinjstvih.

Kitajska je te verige potrgala - Slovenija tega niti ne poskuša.

Za razliko od Kitajske v Sloveniji bolnike po sedanjih navodilih pošiljajo v »samoizolacijo«, torej domov, kjer nato okužijo še ostale člane gospodinjstva. Kar 80 odstotkov okužb s koronavirusom se zgodi v skupnih gospodinjstvih. Kitajska je te verige potrgala - Slovenija tega niti ne poskuša.

Na Kitajskem je to nemogoče – bolniki končajo v bolnišnicah, v najslabšem primeru v začasnih, kjer pa imajo vso oskrbo in ne morejo okužiti drugih.

Še prej jih na licu mesta v nekaj urah testirajo, jih slikajo z mobilnimi rendgenskimi aparati in ugotovijo, ali so zboleli le za gripo ali imajo nevarni koronavirus.

Zato Kitajska, pa tudi druge azijske države ali ozemlja (Hongkong), ki imajo dobro organiziran zdravstven sistem, uspevajo v boju proti koronavirusu.

Italija in očitno še druge evropske države, med njimi tudi Slovenija, ter ZDA, (ki sploh nima pravega javnega zdravstvenega sistema, pač pa večinoma zaseben sektor, ki dela zgolj za dobiček) pa so vsak dan bližje tragediji velikih razmer.

In tudi nova slovenska vlada, da ne bo pomote, ni naredila popolnoma nič novega ali drugačnega – žal, pač pa je s tem, ko je prenehala agresivno iskati vire okužb, hkrati pa je prenehala šteti okužene in pustila povsem odprte meje (še vedno tudi proti Italiji, kajti sedanja uredba je dejansko brez učinka in ničvredna) v boju proti koronavirusu že prvi dan odvrgla puško v koruzo.

Delite članek