REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Japonska in Južna Koreja ob obletnici s spravnimi toni

Japonska in Južna Koreja današnjo 71. obletnico kapitulacije Japonske, s čimer se je v tem delu sveta končala druga svetovna vojna, obeležujeta s spravnimi toni. Južnokorejska predsednica Park Geun-hye je pozvala k "usmeritvi v prihodnost", japonski premier Shinzo Abe pa je obsodil "grozote vojne", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Spričo občutljivosti teme, ki še vedno obremenjuje odnose med sosedami v regiji, se je japonski premier Abe znova odločil, da ne obišče spornega tokijskega svetišča Jasukuni, ampak je tja samo poslal daritev.

Svetišče Jasukuni velja za močan simbol japonske imperialistične preteklosti, saj je posvečeno 2,5 milijona padlim v drugi svetovni vojni in drugih konfliktih, vključno s 14 obsojenimi vojnimi zločinci. Abe ga je nazadnje obiskal decembra 2013 in pri tem požel jezo Pekinga in Seula. Ob obletnici svetišče ponavadi obiščejo japonski ministri in poslanci, a tudi ti obiski so po poročanju AFP v zadnjem času redkejši.

Tako Abe kot japonski cesar Akihito sta danes izpostavila zavezanost Japonske miru. "Nikoli ne bomo spet ponovili grozot vojne," je dejal Abe. "Ko gledam nazaj na našo preteklost in pri tem čutim globoko žalost, resnično upam, da se vojna razdejanja nikoli ne bodo ponovila," je dejal Akihito.

V Južni Koreji je japonska kapitulacija 15. avgusta 1945 pomenila dan, ko se je Korejski polotok osvobodil 35-letne japonske prevlade.

Južnokorejska predsednica je v današnjem govoru, ki ga je prenašala televizija, pozvala rojake, naj gledajo v prihodnost. "Na novo moramo definirati odnose z Japonsko, da vzpostavimo odnose, ki bodo usmerjeni v prihodnost," je dejala.

Za vznemirjenje je poskrbelo le deset južnokorejskih poslancev, ki so obiskali sporno otočje v Japonskem morju, ki si ga lastita tako Južna Koreja kot Japonska. "Tega nikakor ne moremo sprejeti," je obisk komentiral tiskovni predstavnik japonske vlade.

Abe in Park se bosta prihodnji mesec srečala na Kitajskem na vrhu skupine G20, konec leta pa naj bi na Japonskem potekalo še srečanje Japonske, Kitajske in Južne Koreje.