REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janši vročili tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora

Janši vročili tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora

Z Okrožnega sodišča v Ljubljani so sporočili, da so prvaku SDS Janezu Janši danes popoldne na delovnem mestu v državnem zboru vročili tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Kot so navedli, so jo vročili na način, kot ga določa zakon o pravdnem postopku, ta pa dopušča tudi izročitev drugemu zaposlenemu na tem delovnem mestu.

Janšo je sodni vročevalec z večjim sodnim paketom danes pričakal že po odhodu iz sodne dvorane, a je Janša paket zavrnil.

Janšo je sodni vročevalec z večjim sodnim paketom danes pričakal že po odhodu iz sodne dvorane, a je Janša paket zavrnil.

Novinarjem je povedal, da je šlo najverjetneje za poskus vročitve tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. A Janša pravi, da mu je bil takšen paket vržen pod poštni nabiralnik že maja letos in tako vročen s t. i. fikcijo vročitve. Janša je sicer še vedno prepričan, da je tožilstvo tožbo za odvzem premoženja vložilo več kot dve leti prepozno.

Danes so mu po navedbah sodišča ob 15.20 tožbo vročili na delovnem mestu v prostorih državnega zbora na način, kot ga določa drugi odstavek 140. člena zakona o pravdnem postopku. Slednji določa, da če se vroča na delovnem mestu tistega, ki naj se mu vroči, pa tega ni najti tam, se lahko vroči pisanje osebi, ki je zaposlena na tistem mestu, če ga hoče sprejeti.

Zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora v višini nekaj manj kot 400.000 evrov.

Specializirano državno tožilstvo je namreč zoper Janšo aprila na sodišče vložilo tožbo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora v višini nekaj manj kot 400.000 evrov. Vložitev tožbe je po poročanju medijev posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janše in povezanih oseb.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je sicer danes potekal prvi narok glavne obravnave v tožbi, s katero SDS od države zahteva 886.257 evrov odškodnine zaradi sojenja v zadevi Patria. Še pred tem je bil neuspešno izveden poravnalni narok. Država namreč po besedah Janeza Janše zahtevek zavrača, SDS pa vztraja, da je do škode prišlo in to namerno.