REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janševa vlada v Vatikan za razsipnih 100.000 evrov poslala - oskubljeno smreko!

Janševa vlada v Vatikan za razsipnih 100.000 evrov poslala - oskubljeno smreko!Smreka kot oskubljena domača kokoš. Vir: Twitter

Dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec je danes želel razveseliti vesoljno Slovenijo z novico, da je razvpita smreka, ki je davkoplačevalce stala 100.000 evrov, prispela v Vatikan.

In je že – »postavljena«.

Spomnimo, to je bila ena od zadnjih pogruntavščin kmetijskega ministrstva pod vodenjem sporne Aleksandre Pivec, ki je predlagala, da se Vatikan obdari s slovensko smreko, ki naj bi prispevala tudi k promociji Slovenije in slovenskega turizma med številnimi turisti iz vsega sveta, za katere se je tedaj pričakovalo, da bodo za božično-novoletne praznike zagotovo množično priromali v Rim.

Okraski - in Aleksandra Pivec
Politična zapuščina Aleksandre Pivec - oskubljena jelka v Vatikanu. Vir: Twitter

Toda ta trenutek zaradi drugega vala pandemije Covida-19 večinoma zaklenjene države Evrope in sveta napovedujejo glede domoljubne naloge, ki je zaupana slovenski smreki nekoliko drugačen, celo precej duhamoren razplet.

Ni dvoma, da potencialnih občudovalcev slovenske smreke v Rimu ne bo prav veliko, ker trenutne razmere s pandemijo kažejo, da bo slovenska smreka na trgu Svetega Petra v Vatikanu dokaj osamljena med prihodnjimi prazniki.

Prav tako ni veliko upanja, da se bodo v meje lastnih občin zaprti prebivalci Slovenije trumoma odpravili proti Rimu, da bi v Vatikanu vsaj oni ponosno občudovali drevo iz domačih logov.

Ne nazadnje, prebivalci Slovenije ob veljavni policijski uri nimajo zvečer priložnosti občudovati niti smreke, ki so praktično na domačem pragu.

Sara Mekinc je zato pesimistično sklenila, da bodo ob koncu leta 2020 tudi jelenčki dela prosti.

Vse to dogajanje kaže, da je potratna »investicija« Janševe vlade v tovrstno promocijo Slovenije in slovenskega turizma na tujem - neslavno propadla.

Očitno so imeli še kako prav tisti, ki so predlagali, da se teh 100.000 evrov uporabi pametneje v trenutku, ko je zdravstvena kriza na višku, država pa tehta, kdo je od požrtvovalnih zdravnikov in osebja upravičen do izplačila celotne plače v primeru, da se je v službi, med delom okužil s koronavirusom, kdo pa ne.

Zakaj smreka za 100.000 evrov, ki jo je Vlada podarila Vatikanu na stroške davkoplačevalcev, zgleda kot oskubljena kura?
Zakaj smreka za 100.000 evrov, ki jo je Vlada podarila Vatikanu na stroške davkoplačevalcev, izgleda kot oskubljena kura? Vir: Twitter

Neugoden razplet bahavosti Janševe vlade, ki ji je v zadnjih dnevnih svojega ministrovanja botrovala ministrica, ki je bila »široke roke«, ko gre za davkoplačevalski denar, so vladajoči te dni, ko so smreko staro 75 let pospravili na pot proti Vatikanu, poskusili pokrpati z nadomestnim razlogom za tako radodarnost, namreč zdaj gre za zahvalo državi, ki je med prvimi priznala neodvisnost Slovenije.

Toda zadeva s pregrešno dragim darilom slovenske vlade se je medtem zasukala v še bolj klavrno smer.

Iz fotografije je namreč razvidno, da smreka ni videti kot ponos svoje zvrsti, ampak kot – »oskubljena kura«.

Mnogi se osuplo sprašujejo, če so jo »vlekli, celo pot do cilja«, torej od Ljubljane do Vatikana.

Podoba »napol uničenega drevesa«, kot videno ocenjuje večina komentatorjev, je znova razvnela razpravo o tem, kam, za vraga, je šlo 100.000 evrov?

»Smreka, ki smo jo poslali v Vatikan, odlično odslikava stanje duha te vlade: veliko stane, ne predstavlja nikogar in videti je obupno. Stoji pa na takem mestu, da jo je težko zgrešiti,« je mnenje, ki mu je pritrdil dobršen del komentatorjev.

Ob pripombah, da je smreka »grda« in »oskubljena kot Slovenija v času noriške kriminalne hunte«, so se zvrstile tudi bolj duhovite, na primer, da je bila provizija za ta podvig »odšteta v iglicah«, zato je smreka na svoj cilj prispela nekoliko »gola«.

Nekateri so poskusili amortizirati razočaranje, češ »nič bat, bo papež molil zanjo, da se ne osuje do konca«.

Osrednji mediji so medtem poročali, da so proti Vatikanu odpotovali tudi okraski, toda tokrat nekoliko ideološko obarvani in predrugačeni – namesto zvezde je na repatico pritrjen »šesterolist«.

Rok Omavh je med prvimi opozoril na to, še eno presenečenje in novoto pod taktirko vladajoče koalicije.

Etnolog Janez Bogataj je sicer pojasnil, da so tradicionalno in po vsem svetu znano zvezdo repatico nekoliko »poslovenili« in to tako, da so namesto »zvezdastega dela dodali značilen ornament – šesterolist«.

»Le kje v slovenski etnografski zapuščini je našel ta 'šesterolistni' simbol zvezde repatice?« se zabodeno sprašujejo tisti, ki so navajeni, da zvezda repatica v glavi nima nekakšnega »šesterolista«, ampak - zvezdo.

Delite članek