REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italijanski predsednik vlade glede arbitraže podpira stališča EU o uveljavitvi razsodbe

Italijanski predsednik vlade glede arbitraže podpira stališča EU o uveljavitvi razsodbePaolo Gentiloni

Premier Miro Cerar je danes v Ljubljani gostil italijanskega kolega Paola Gentilonija. V pogovorih sta največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom, prihodnosti EU in vprašanju migracij, dotaknila pa sta se tudi arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Gentiloni je dejal, da Italija glede arbitraže podpira stališča Evropske unije.

Italijanski premier je na novinarski konferenci po srečanju s Cerarjem izrazil upanje, da bo delovanje Evropske unije privedlo do pozitivnega razpleta, ki bo zadovoljilo tako Slovenijo kot Hrvaško.

Cerar je izrazil zadovoljstvo, da je tudi njegov italijanski kolega podpira stališče, da je treba spoštovati stališča EU, ki sledijo spoštovanju mednarodnega in evropskega prava. Ob tem je poudaril, da morajo vse članice EU spoštovati načela mednarodnega prava, kar izrecno poudarja tudi Evropska komisija.

O zadržkih Slovenije glede vstopa Hrvaške v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Cerar dejal, da ne gre za nasprotovanje Slovenije, temveč za opozorilo, da mora vsaka država, ki želi postati članica tako pomembne organizacije, izpolnjevati določene pogoje. Pri Hrvaški "zaenkrat ne vidimo, da so vsi ti pogoji izpolnjeni", je dejal premier, pri čemer je izpostavil spoštovanje vladavine prava.