REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Indijski viri: Zahod dobavlja indijske granate Ukrajini, spletko naj bi izvedla Slovenija!

Indijski viri: Zahod dobavlja indijske granate Ukrajini, spletko naj bi izvedla Slovenija!Indija do ukrajinskega konflikta ostaja nevtralna. Vendar pa je prisotnost indijskih topniških granat v Ukrajini te dni sprožila precej odzivov. Še posebej zato, ker naj bi bila v ta posel vmešana tudi - Slovenija. Vir: Posnetek zaslona, X

Indija do ukrajinskega konflikta ostaja nevtralna. Vendar pa je prisotnost indijskih topniških granat v Ukrajini te dni sprožila precej odzivov.

Še posebej zato, ker naj bi bila v ta posel vmešana tudi - Slovenija.

O tem je govoril Scott Ritter, več o tem pa lahko preberete tudi tudi tukaj. Pri tem tudi v Indiji ne gledajo dobronamerno na dobave streliva Ukrajini.

Vsako tujo silo, ki poskuša prekiniti odnose med Indijo in Rusijo, je treba kaznovati, je dejal obrambni strokovnjak Vijainder K. Thakur, veterana indijskih letalskih sil (IAF) in znani vojaški kolumnist.

Indija do ukrajinskega konflikta ostaja nevtralna. Vendar pa je prisotnost indijskih topniških granat v Ukrajini te dni sprožila precej odzivov. Še posebej zato, ker naj bi bila v ta posel vmešana tudi - Slovenija.

In kako so indijske 155 mm topniške granate prišle v Ukrajino?

Thakur je obtožil Slovenijo, da je zavajala New Delhi z dobavo Ukrajini artilerijskih granat, proizvedenih v Indiji, potem ko jih je kupila od te južnoazijske države, ne da bi razkrila, da je bila nakup namenjen silam kijevskega režima, poroča Sputnik.

Po navedbah Vojaškega obveščevalca TC je najverjetneje granate in drugo strelivo iz Indije naročila Slovenija, nato pa jih je preposlala v Ukrajino, ugotavlja analitik za mednarodne odnose.

»Domnevam, da so te fotografije namerno pricurljale v javnost, da bi osramotile Indijo. To ne pomeni, da Indije ne bi smeli spraviti v zadrego zaradi njenega površnega odnosa do nadzora nad izvozom orožja. Opravičevanje takšnih prenosov pod pretvezo spodbujanja obrambnega izvoza preprosto ni sprejemljivo,« je Thakur v sredo povedal za Sputnik India.

Poudaril je, da bi bilo dobro, če bi Indija kategorično zanikala kakršno koli tiho vpletenost v prenos svojega streliva v Ukrajino in izrazila svoje nezadovoljstvo državi, ki je »orkestrirala skrivni prenos.«

»Poleg tega morajo indijske obveščevalne službe raziskati uhajanje informacij, zaradi katerega so se te pojavile v javnosti. Če želi tuja sila skaziti odnose med Indijo in Rusijo, jo je treba kazensko ovaditi zaradi kršenja indijske suverenosti,« je dodal nekdanji pilot Mednarodnih letalskih sil.

Vir: Posnetek zaslona, X

Zanimivo je, da je Indija tesna strateška partnerica Rusije, saj imata obe državi bogate zgodovinske vezi.

Poleg tega je New Delhi ohranil nevtralno stališče glede posebne vojaške operacije Moskve v Ukrajini, kar je razjezilo zahodne države, vključno z ZDA, ker so o tem vprašanju zavzele drugačno stališče od indijskih oblasti.

Prejšnji teden se je indijski minister za zunanje zadeve S. Džaišankar srečal tudi z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom in predsednikom Vladimirjem Putinom. Džaišankar je med pogovori z najvišjim ruskim vodstvom Moskvo označil za »preverjenega partnerja New Delhija«.

Vir: Posnetek zaslona, X

»Rusija je za nas zelo cenjena partnerica. Je zelo preverjen partner. To je odnos, od katerega imata tako Indija kot Rusija ogromno koristi,« je dejal visoki diplomat Indije.

Poleg tega imajo trije rodovi vojske največje demokratične države na svetu (Indije) – njena vojska, mornarica in letalstvo - v svojem arzenalu veliko različnih vrst ruskega orožja.

Po besedah generalmajorja (v pokoju) Shashija Bhushana Asthane naj bi delež ruskih vojaških platform v indijskih oboroženih silah trenutno znašal približno 45 odstotkov.

Prav zato je Thakur najverjetneje zaskrbljen zaradi tujih zvijač za ustvarjanje razkola med New Delhijem in Moskvo ter želi, da se kaznujejo ljudje, ki stojijo za prenosom indijskega streliva v Ukrajino.

Pomanjkanje artilerijskega streliva sili medtem Ukrajino v iskanje novih virov za dopolnitev skladišč.

Granate indijske izdelave so nedavno opazili v uporabi ukrajinske vojske.

Ukrajinski vojaki so ponosno posneli indijske granate M1A4 ERFB/BT kalibra 155 mm, ki so najbrž razkrile tajne dobave kijevskemu režimu.

Uporaba tega orožja ukrajinski vojski verjetno ne bo prinesla nobene prednosti.

Topniške granate M1A4 indijske proizvodnje lahko pri uporabi topov L39 zadenejo cilje na razdalji do 24 kilometrov.

Pri streljanju iz topov L52 naj bi dosegli strelni doseg 35 kilometrov.

Na slovensko obrambno ministrstvo smo že poslali vprašanja v zvezi s tem spornim nakupom in obtožbami za sodelovanje Slovenije v njem.

Iz MORS-a so nam na zastavljena vprašanja odgovorili, da »Slovenija v Indiji nikdar ni kupovala granat kalibra 155 mm, niti ni sodelovala pri prenosu ali preprodaji tovrstnega streliva.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek