REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Horvat: NSi je v pogajanjih o koaliciji vsebinsko bližje Janezu Janši

Horvat: NSi je v pogajanjih o koaliciji vsebinsko bližje Janezu JanšiJožef Horvat NSi, foto: Wikipedia

V NSi si želijo, da bi se pogajanja za takšno ali drugačno koalicijo okrepila, je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat povedal po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Trenutno pa je NSi v pogajanjih po njegovih besedah vsebinsko bližje relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši.

Horvat je spomnil, da se NSi pogovarja tako z Janšo kot tudi s predsednikom drugouvrščene LMŠ Marjanom Šarcem, pri čemer se je strinjal s predsednikom Pahorjem, da je treba spoštovati voljo ljudi in da bi bilo najbolj logično, da se mandat za sestavo vlade podeli relativnemu zmagovalcu.

"Kar zadeva pogajanja, se pogajamo z obema in verjamem, da se bo po teh pogovorih, včerajšnjih in današnjih, dinamika pogajanj povečala," je dejal in dodal, da so "ta trenutek glede vsebine bližje relativnemu zmagovalcu kot Šarcu".

Na vprašanje, ali bodo v stranki izvedli referendum o vstopu v bodočo koalicijo, pa je odvrnil, da bodo o tem odločili organi stranke, izvršilni odbor in svet stranke. Če referendum bo, pa bo pred podpisom koalicijske pogodbe.

Večkrat je poudaril, da pričakujejo, da se bodo pogajanja pospešila in bodo lahko čim prej ugotovili, ali so vsebinsko blizu in ali bo možno program NSi v čim večji meri realizirati.

Za NSi je namreč ključno dvoje, in sicer da si s koalicijskimi partnerji ustvarijo zaupanje in da imajo zagotovila v koalicijski pogodbi, da se bo njihov program dejansko v maksimalni možni meri realiziral skozi mandat, je pojasnil vodja poslancev NSi.

Na vprašanje, komu bo uspelo sestaviti koalicijo, Janši ali Šarcu, po Horvatovih besedah danes še ni mogoče odgovoriti. "Smo dejansko tako na eni kot na drugi strani na samem začetku," je dejal.

Na vprašanje, ali bodo v stranki izvedli referendum o vstopu v bodočo koalicijo, pa je odvrnil, da bodo o tem odločili organi stranke, izvršilni odbor in svet stranke. Če referendum bo, pa bo pred podpisom koalicijske pogodbe.

Sicer pa je Horvat zadovoljen in podpira predsednika Pahorja, da vodje poslanskih skupin ponovno povabi na srečanje, najbrž ta petek. Pričakuje, da bodo "takrat imeli nekoliko bolj jasno izrisano to ali ono koalicijo".

Pahor bo danes sprejel še vodje poslanskih skupin SAB, SNS in predstavnika narodne skupnosti. Od njih bo, tako kot v ponedeljek od SDS, LMŠ, SD, SMC in DeSUS, skušal izvedeti, ali v DZ obstaja načelna podpora, da bi mandatarstvo zaupal predsedniku SDS Janezu Janši. Pahorju se zdi namreč prav, da prvak relativne zmagovalke volitev prvi dobi priložnost za sestavo vlade. Če tudi po koncu vseh posvetovanj s poslanskimi skupinami jasnega odgovora na vprašanje o večinski podpori ne bo, bo mandat podelil Janši.

Kot so predstavniki strank povedali na ponedeljkovih posvetih, Janšo podpirajo v SDS, Šarec pa ima načelno podporo SMC in SD. V Levici kot kandidata za mandatarja ne podpirajo ne Janše ne Šarca. V LMŠ pa so v ponedeljek Pahorja prosili, da z odločitvijo o kandidatu za mandatarja počaka do petka, ko se bo glede usklajevanj strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS pod okriljem Šarca vedelo več.