REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Glavni pogajalec EU za brexit v sredo prihaja v Slovenijo

V Slovenijo v sredo prihaja glavni pogajalec Evropske komisije za pogajanja z Veliko Britanijo o brexitu Michel Barnier. Po napovedih ga bo v okviru vrste posvetovanj s članicami unije sprejel premier Miro Cerar, sešel pa se bo tudi z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Barnier od 1. oktobra vodi posebno skupino, katere naloga bo pripraviti in voditi pogajanja z Veliko Britanijo. V okvir priprav na pogajanja sodijo tudi posvetovanja z državami članicami, ki jih je Barnier začel v Berlinu.

Pogovori med Veliko Britanijo in preostalo sedemindvajseterico članic EU o pogojih britanskega izstopa iz povezave naj bi se začeli spomladi prihodnje leto, saj je London sporočil, da bo 50. člen lizbonske pogodbe, ki pomeni začetek procesa izstopa, sprožil do konca marca.

Z aktiviranjem 50. člena se bo formalno začelo dvoletno obdobje pogajanj za izstop Otoka iz povezave, za katerega so se britanski volivci odločili na referendumu 23. junija. EU je napovedala, da bo z začetkom kakršnih koli pogajanj počakala do uradne odločitve Britanije za izstop.

Cerar je v nedavnem pogovoru za tiskovno agencijo Bloomberg ponovil v zadnjih dneh vse bolj enotno linijo evropskih voditeljev, da so štiri temeljne svoboščine - prost pretok blaga, storitev, kapitala in delovne sile - "neločljive". Preostale članice unije po njegovem prepričanju Veliki Britaniji ne smejo dovoliti, da si izbere zgolj tiste dele evropskega pravnega reda, ki ji ustrezajo.

Velika Britanija želi v pogajanjih doseči dogovor, ki bo britanskim podjetjem po brexitu zagotavljal "maksimalno svobodo" pri delovanju na notranjem trgu unije, obenem pa vzpostaviti nadzor nad priseljevanjem, tudi iz EU. Britanska premierka Theresa May je nedavno dejala, da pričakuje, da bodo državljani EU, ki že prebivajo v Veliki Britaniji, ohranili svoje pravice, dokler bodo britanski državljani, ki živijo v državah članicah EU, obravnavani enako.

Evropski voditelji pa so v zadnjem času zaostrili svojo retoriko glede brexita. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da mora biti EU glede pogojev Velike Britanije nepopustljiva. Francoski predsednik Francois Hollande je poudaril, da bo moral Otok za izstop plačati visoko ceno, nemška kanclerka Angela Merkel je medtem izključila možnost udobnega izstopa.

Cerar je v pogovoru za Bloomberg zavrnil nekatera namigovanja z Otoka, da bodo države v pogajanjih za zaprtimi vrati pokazale več prožnosti, kot je je zdaj moč razbrati iz izjav voditeljev. "Če želi preostanek EU pokazati enotnost in zavezanost ter pripravljenost k delovanju za skupne cilje brez Velike Britanije, potem seveda naša stališča ne smejo biti preveč prilagodljiva," je dejal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek