REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Glavne skupine Evropskega parlamenta za zamrznitev pristopnih pogajanj s Turčijo

Glavne skupine Evropskega parlamenta za zamrznitev pristopnih pogajanj s TurčijoGyrostat; Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Glavne politične skupine Evropskega parlamenta so se v današnji razpravi zavzele za zamrznitev turških pristopnih pogajanj z EU, in to zaradi julijskega spodletelega puča, ki so mu sledile čistke v vojski in javni upravi ter ukrepanje proti kritikom oblasti. O tem vprašanju bodo evropski poslanci glasovali v četrtek.

Glasovanje o zamrznitvi pogajanj bi lahko pomenilo poglobitev vrzeli med Ankaro in Evropsko unijo, čeprav glasovanje ni zavezujoče, pa tudi članice EU so večinoma proti zaustavitvi pristopnega procesa.

"Nič opravkov s Turčijo, podpiramo zamrznitev pristopnih pogajanj z EU," je povedal Manfred Weber, vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke.

Vodja druge največje skupine v Evropskem parlamentu S&D Gianni Pittella pa je dodal: "Turška pristopna pogajanja z EU morajo biti začasno zamrznjena. Trenutno ni pogojev za to." Menil je še, da bi s tem podali "politično sporočilo Erdoganu", naj preneha z "množičnimi pridržanji in obtožbami političnih voditeljev in poslancev, represijo sodnikov in novinarjev".

Vodja evropskih liberalcev (Alde) in bivši belgijski premier Guy Verhofstadt je dejal, da se tudi v njihovi politični skupini zavzemajo "za začasni suspenz pogajanj s Turčijo".

Verhofstadt je sicer že prej obtožil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da pripada "skupini samodržcev", skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in morebiti tudi novoizvoljenim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki skušajo oslabiti EU.

A visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je posvarila, da bi zadržanje turških pristopnih pogajanj pomenilo izgubo za obe strani.

Turčija je uradno zaprosila za članstvo v EU leta 1987, pristopna pogajanja pa so se začela šele leta 2005, kljub temu, da si je Ankara prizadevala postati del unije že od šestdesetih let naprej.

Turčija in EU sta se marca letos dogovorili za pospešitev pristopnih pogovorov, in sicer v okviru dogovora o upravljanju migracijskih tokov, prav tako sta se dogovorili za finančno pomoč Turčiji za sirske begunce, ki živijo na turških tleh in pospešitev procesa vizumske liberalizacije.

A proces se je približal propadu, saj je Bruselj ostro kritiziral zatiranje turške vlade nad domnevnimi načrtovalci puča, ter pozval Ankaro, naj deluje skladno s pravicami in svobodo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek