REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Fides in vlada prekinila pogajanja, obe strani bosta še danes odločali o predlogu sporazuma

Fides in vlada prekinila pogajanja, obe strani bosta še danes odločali o predlogu sporazumaFIDES

Vladni pogajalci in predstavniki zdravniškega sindikata Fides so prekinili pogajanja. Vsaka stran bo še danes odločala o predlogu sporazuma, s katerim bi lahko preprečili za torek napovedano zaostritev stavke, sta po prekinitvi pogajanj povedala predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat.

"Obstaja možnost dogovora, da pridemo do rešitve, ki bo pomenila, da stavke ne bomo zaostrili," je po prekinitvi pogajanj povedala Pirnatova. Tako bodo po njenih besedah do 19.30 sporočili, kako naprej.

Kuštrin je po prekinitvi pogajanj šel na glavni stavkovni odbor Fidesa, na katerem bodo "verjetno sprejeli pogojno odločitev o tem, da bi lahko preklicali odločitev o zaostritvi stavke". "Obe strani imata interes, da stavke v torek ne zaostrimo. Če pride do tega, je že velik uspeh, zlasti bo to zelo koristilo bolnikom," je dejal v izjavi medijem. Kuštrin je tudi dejal, da bi predlog, ki ga bo predstavil glavnemu stavkovnemu odboru, sam sprejel.

Če bodo v Fidesu danes sprejeli odločitev o tem, da stavke ne zaostrijo, pa to ne pomeni, da bo stavka zamrznjena. Tako bodo zdravniki še vedno stavkali na mehak način v obliki omejitve na 40-urni tedenski delavnik, kar že sedaj v večini zdravstvenih zavodov povzroča težave.

Na ta račun odpadajo nenujne operacije, prav tako ponekod že morajo zdravniki opravljati tudi več kot 40-urni tedenski delavnik, da izpeljejo neprekinjeno zdravstveno varstvo oz. dežurstva.

Če bi v torek zdravniki zaostrili stavko, kakor so napovedali v petek, bi opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jih nalaga zakon v času stavke. Tako bi obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Današnja pogajanja, ki so se začela ob 9. uri, so sicer večkrat prekinjena. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je tudi morala iti dvakrat v DZ, kjer odgovarja na poslanska vprašanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek