REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Fides ponudil približevalni predlog, pogajanja se nadaljujejo v ponedeljek

Fides ponudil približevalni predlog, pogajanja se nadaljujejo v ponedeljekFIDES

Sindikat Fides je v današnjih pogajanjih vladni strani predlagal približevalni predlog. Vlada mora ta predlog preučiti in pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek popoldne, je po pogajanjih povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pravi, da za zdaj ostajajo pri napovedi zaostritve stavke.

Na današnjih pogajanjih so ponovno obravnavali vseh osem stavkovnih zahtev. Kuštrin je povedal, da se približevalni predlogi nanašajo na realizacijo zahtev glede nagrajevanja zdravnikov, če bi presegli standarde in normative.

To bi se po njegovih besedah lahko uredilo tudi z dodatkom, ki ga sedaj omogoča sistem plač v javnem sektorju. "Tako bi lahko zdravnike nagrajevali že takoj, ne da bi čakali na sprejem novega zakona," je dejal. Takšno nagrajevanje pa bi lahko prišlo v prakso, ko bi bil podpisan stavkovni sporazum.

Kolar Celarčeva je dejala, da bodo "delali s polno paro tudi čez vikend, odvisni smo od izračunov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki razpolaga s konkretnimi podatki in številkami". Tako bodo lahko v ponedeljek povedali, kakšno je stališče vladne pogajalske skupine.

Napoved zaostritve stavke za torek tako ostaja. Po besedah Kuštrina namreč glavnemu stavkovnemu odboru sindikata danes ne morejo več ničesar ponuditi.

"Če bi se minister za javno upravo Boris Koprivnikar danes na skupnih pogajanjih za javni sektor bolj angažiral, bi bila pri drugi točki, ki je še vedno odprta, dosti bližje rešitvi, kot smo. Že ves čas pogajanj se kaže, da ministrstvo za javno upravo ne igra zelo pozitivne vloge," je dejal Kuštrin.

Ministrica je, kot pravi, optimistična, da do zaostritve stavke ne bo prišlo, zato o tem niti ne razmišlja. "Jaz sem vedno optimist, ker zlepa ne odneham in vztrajam," je dejala in ponovno pozvala sindikalno stran, "prevlada razume, ker gre za bolnike".

Je pa dodala, da "dober gospodar dela optimistično, napredno, dolgoročno, vedno pa ima pripravljene tudi vse zadeve za črni scenarij". Kakšne načrte ima v primeru črnega scenarija, pa ni želela razkriti.

Kuštrin pa je dejal, da je bil "že prevečkrat optimističen, tako sem zdaj raje pesimističen, pa bom potem optimističen, ko bom imel za to oprijemljive razloge".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek