REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU še neenotna glede solidarnosti pri soočanju z begunci

EU še neenotna glede solidarnosti pri soočanju z begunci

EU je še neenotna glede opredelitve solidarnosti pri soočanju z begunsko krizo, je danes v Bruslju ocenil nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Ministri so v četrtek zvečer na neformalni večerji razpravljali o konceptu učinkovite solidarnosti, ki ga je predlagalo slovaško predsedstvo in naj bi nadomestil sistem kvot za razporejanje beguncev.

Nemčija vztraja pri tem, da bi morala vsaka članica sprejeti določeno število beguncev. "Minimalni pogoj za solidarnost je, da vsaka članica sprejme določeno število beguncev. Na tej podlagi pa so lahko nato države solidarne na različne načine," je dejal de Maiziere.

Nemški minister še poudarja, da se je narobe osredotočati zgolj na obveznosti pri razporejanju beguncev, saj je ključen evropski azilni sistem kot celota, ki mora vključevati skupne pogoje sprejema, nadzora in socialne standarde, da se prepreči sekundarne migracije.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka pa je pojasnil, da bo sedaj posebna delovna skupina preučila predlog Evropske komisije o kvotah za razporejanje beguncev in predlog slovaškega predsedstva o učinkoviti solidarnosti ter poskušala najti kompromis.

Predlagatelj koncepta učinkovite solidarnosti, slovaški notranji minister Robert Kalinak pa je izpostavil, da je bila večerna razprava zelo pomembna, odprta, strastna in iskrena. Po treh urah so se po njegovih besedah nekoliko premaknili naprej, odzivi na predlog so bili dobri.

Vse članice imajo po Kalinakovih besedah skupen cilj - zmanjšati migracijski pritisk, pri čemer pa je možnosti veliko. Pri tem je izpostavil primer dvostranskega dogovora med Slovaško in Avstrijo, na podlagi katerega je Slovaška sprejela več kot 1200 sirskih prosilcev za azil.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, predlagatelj spornega sistema kvot za razporejanje beguncev po članicah unije, pa je dejal le, da solidarnost ne more imeti enakega pomena za vsakogar. Poudaril je še, da morajo besedam o solidarnosti slediti dejanja.

Slovaška je med državami, ki že od začetka nasprotujejo sistemu kvot za preseljevanje in premeščanje beguncev, ki ga je predlagala komisija. Slovaško predsedstvo je zato predlagalo koncept "učinkovite solidarnosti", ki naj bi nadomestila sistem kvot.

Podrobnosti za zdaj niso znane. V slovaškem predsedstvu poudarjajo, da je to le konceptualni predlog. Solidarnost se lahko namreč razume na številne načine, pojasnjujejo in dodajajo, da ne predlagajo posebnega mehanizma za izvzetja iz sistema razporejanja beguncev.

Ob tem pojasnjujejo, da so opredelili tri stopnje stanja: normalen tok beguncev, velik tok beguncev in izjemen tok beguncev. Koncept učinkovite solidarnosti naj bi veljal le v primeru druge stopnje, torej velikega toka, ne pa tudi v primeru izjemnega.

Slovenijo je na četrtkovi večerji zastopal veleposlanik pri EU Janez Lenarčič, ki se udeležuje tudi današnjega zasedanja notranjih ministrov unije. Danes je bila na zasedanju predvidena udeležba državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Andreja Špenge, ki pa v Bruselj ni prišel zaradi okvare falcona.

Na ministrstvu za obrambo so za STA pojasnili, da se je letalo falcon pokvarilo v četrtek, zato so danes naročili švicarskega serviserja. Letalo bodo predvidoma popravili čez vikend, prišlo pa naj bi do okvare na sistemu za upravljanje. Ocene stroškov popravila še nimajo. Odpovedali so polet v Bruselj, za vsak slučaj pa še za ponedeljek načrtovan let v Varšavo, je povedal vodja odnosov z javnostmi na Morsu Aleš Sila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek