REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU pod pritiskom zaradi sankcij proti Rusiji in iskanja rešitve za Ceto

EU pod pritiskom zaradi sankcij proti Rusiji in iskanja rešitve za CetoEvropska Unija

Vrh voditeljev EU v Bruslju se je danes začel v znamenju krepitve pritiska na Rusijo zaradi Sirije, vendar pa odločitve o morebitnih sankcijah proti Moskvi za zdaj ni pričakovati. Slovenija si bo medtem prizadevala za čimprejšnjo odpravo nadzora na notranjih mejah. Ob robu vrha se nadaljujejo prizadevanja za rešitev trgovinskega sporazuma Ceta.

EU zaradi dramatičnih razmer v Siriji, zlasti Alepu, stopnjuje pritisk na Rusijo, a uvedba morebitnih sankcij za zdaj ostaja zgolj ena od možnosti. O tem na tokratnem vrhu ne bodo odločali, je pred začetkom zasedanja dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Bi pa morala EU "pustiti vse možnosti odprte, vključno s sankcijami, če bi se zločini nadaljevali".

Britanska premierka Theresa May je bila v svojem stališču glede Rusije odločnejša. "Moramo pokazati trdno in enotno evropsko stališče spričo ruske agresije," je izjavila. "Pomembno je, da skupaj nadaljujemo pritisk na Rusijo, da bi ustavili njena strašna in odvratna grozodejstva v Siriji."

Slovenija bo v razpravi o morebitnih sankcijah proti Rusiji zastopala dvotirni pristop, je pred zasedanjem dejal premier Miro Cerar. Na eni strani zagovarja skupne sankcije, dokler ne bodo ustrezno spoštovani sporazumi iz Minska, obenem pa se zavzema za dialog z Rusijo, kajti samo skozi dialog je po Cerarjevem mnenju mogoče iskati rešitve.

O odnosih z Rusijo bodo voditelji osemindvajseterice sicer govorili med današnjo delovno večerjo. Iz predloga sklepov, ki jih bodo sprejeli, izhaja, da bi lahko zagrozili z možnostjo dodatnih sankcij proti sirskemu režimu in njegovim podpornikom, pri čemer pa ne bi izrecno omenili Rusije.

Ostale teme dvodnevnega zasedanja so tudi migracije. Pri tem bo glavna pozornost veljala migrantskim tokovom čez osrednje Sredozemlje, ki po zaprtju balkanske begunske poti predstavlja glavno pot v Evropo. Slovenijo pri tem skrbi predvsem mejni nadzor na notranjih schengenskih mejah.

Slovenija se zavzema za to, da se nadzor na meji z Avstrijo čim prej odpravi, saj zanj ni nobenega razloga, je dejal Cerar. Na to je Slovenija že večkrat opozorila, sam pa namerava to stališče zelo jasno ponoviti tudi na današnjem zasedanju.

Po Cerarjevem mnenju za nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo ni nobenega razloga, saj "v Sloveniji ni migrantov", je dejal slovenskim novinarjem ob prihodu na vrh EU. Znotraj schengenskega območja nima smisla postavljati meja, saj to škoduje gospodarstvu in dobrim medsosedskim odnosom.

Za Cerarja je pomembno, da v sklepih vrha, ki jih bodo sprejeli voditelji EU, ostane besedilo glede čimprejšnje odprave nadzora na notranjih mejah, ki ga je podprla tudi Slovenija. "Na tem stališču bom zelo strogo vztrajal," je zatrdil.

Avstrijski kancler Christian Kern, čigar država je skupaj še s štirimi drugimi pred meseci uvedla začasni nadzor na svojih mejah, se medtem zavzema za podaljšanje nadzora še za pol leta. Avstrija sicer podpira ukinitev nadzora znotraj schengenskega območja, vendar bo za to po oceni Kerna potrebno storiti še številne korake.

Trgovinska politika EU bo na dnevnem redu zasedanja v petek. Pričakovati je, da bo razprava posvečena predvsem trgovinskemu sporazumu s Kanado Ceta.

V Bruslju se na različnih ravneh sicer nadaljujejo prizadevanja najti rešitev, ki bi omogočila podpis sporazuma na vrhu EU in Kanade 27. oktobra. V iskanje rešitve so se znova vključili veleposlaniki držav članic EU, ki naj bi se nocoj sestali ob robu vrha. Skušali naj bi najti rešitev, ki bo sprejemljiva za belgijsko regijo Valonijo, se je izvedelo iz diplomatskih virov blizu vrha.

Valonija ne želi dati soglasja zvezni vladi za podpis sporazuma, saj meni, da skupna razlagalna izjava ne naslavlja v zadostni meri njihovih pomislekov. Med temi izpostavljajo zlasti sporni sistem razreševanja sporov med vlagatelji in državo (ICS).

"Približujemo se trenutku resnice," je dejal belgijski premier Charles Michel. Ob tem je izrazil upanje, da bo v prihodnjih urah ali dneh prišlo do razjasnitve situacije.

Michel se je zaradi valonske blokade znašel v neprijetni situaciji, saj njegova vlada podpira Ceto, vendar brez soglasja Valoncev ne more privoliti v podpis sporazuma.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je medtem izrazil optimizem glede Cete. "Verjamem, da je lahko v naslednjih urah doseženo soglasje," je dejal na novinarski konferenci ob robu vrha EU v Bruslju.

Tusk je sicer opozoril, da bi bila lahko Ceta "naš zadnji trgovinski sporazum, če ne bomo uspeli prepričati ljudi, da se pogajamo zato, da bi zaščitili njihove interese". Izrazil je upanje, da "bo Belgija dokazala, da je šampion v sklepanju kompromisov in da bomo v petek imeli dogovor".

V poskusu doseči dogovor je evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström v sredo zvečer na pogovore povabila ministrskega predsednika Valonije Paula Magnetta. Njuno srečanje je bilo "konstruktivno", so danes potrdili pri Evropski komisiji. Podrobnosti glede vsebine pogovorov niso razkrili.

Malmströmova je po torkovem zasedanju trgovinskih ministrov EU, na katerem so predvsem zaradi zadržkov Belgije odločitev o podpisu sporazuma odložili, opozorila, da je potrebno dogovor glede Cete doseči do petka.

Magnette je sprva to zavrnil rekoč, da je odprtih še preveč vprašanj. A po sredinem srečanju z Malmströmovo ni izključil možnosti, da bi rešitev vendarle našli do petka.

Če bo Evropska komisija pripravila predloge, ki bodo naslovili zadržke Valoncev, jih bomo v najkrajšem možnem času preučili in predložili parlamentu v glasovanje, je dejal Magnette za belgijsko televizijo RTBF.

Čeprav bi lahko Ceta zasenčila druge pomembne teme vrha, pa bo zanimanja deležen tudi nastop britanske premierke, ki bo voditelje sedemindvajseterice ob drevišnji večerji seznanila s svojimi pogledi na britanski izstop iz EU.

"Velika Britanija zapušča EU, vendar bo še naprej igrala polno vlogo do odhoda in bo močan in zanesljiv partner po odhodu," je dejala Mayeva ob prihodu na zasedanje Evropskega sveta, ki se ga udeležuje prvič, odkar je julija nastopila položaj. "V interesu Velike Britanije in tudi EU je, da še naprej tesno sodelujemo, tudi na tem vrhu," je zatrdila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek