REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Erjavec: Primer Šami je treba urediti

Erjavec: Primer Šami je treba ureditiKarl Erjavec

V kabinetu premierja Mira Cerarja podobno kot na MNZ še ne komentirajo odločitve vrhovnega sodišča o primeru Šami, saj postopki v zvezi s tem še potekajo. Medtem pa po mnenju zunanjega ministra Karla Erjavca odločitev sodišča potrjuje, da je treba zadevo Šami urediti v skladu s pravnim redom in ne po politični poti.

Vrhovno sodišče je namreč spremenilo odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo odločilo, da mora sirski begunec Ahmad Šami do pravnomočnega zaključka postopkov ostati v Sloveniji. Vrhovno sodišče je zahtevo za začasno odredbo zavrglo in s tem ugodilo pritožbi ministrstva za notranje zadeve.

Vrhovno sodišče je namreč spremenilo odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo odločilo, da mora sirski begunec Ahmad Šami do pravnomočnega zaključka postopkov ostati v Sloveniji. 

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je danes navedla, da je zadeva še odprta in je v tem trenutku ne more komentirati. Kot so še pojasnili na ministrstvu, so vložili zahtevo za revizijo glede odločitve upravnega sodišča v navedenem primeru, o katerem pa vrhovno sodišče še ni odločalo.

Tako vrhovno sodišče še ni presojalo vprašanja, ali je v Šamijevem primeru mogoče odločati o predlogu za uporabo diskrecijske klavzule, ki jo je podal tožnik.

Erjavec pa obžaluje, da se je zadeva v zvezi s statusom Šamija preveč spolitizirala. "Politizacija primera za Šamija ne prinaša nobene rešitve. Njegovi pooblaščenci bi morali poiskati korektno pravno rešitev," je za STA danes ocenil Erjavec.

Nedavno se je zaradi svojega ravnanja v primeru Šami v DZ zagovarjal tudi premier Cerar. Poslanci SDS so namreč zaradi očitkov o zlorabi položaja vložili predlog ustavne obtožbe zoper premierja. S tem ko se je Cerar zavzel, da se zadrži Šamijeva deportacija, je namreč po mnenju SDS odpravil oziroma zadržal zakonito odločbo ministrstva za notranje zadeve. Vendar so kljub nekaterim kritikam iz drugih strank na račun premierjevega ravnanja v primeru Šami v SDS ostali osamljeni. DZ je predlog ustavne obtožbe zavrnil.

Cerar je očitke zavrnil. Med drugim pa je dejal, da neutemeljenost ustavne odločbe dodatno potrjuje nedavna sodba upravnega sodišča glede primera Šami.

Upravno sodišče je decembra ugodilo Šamiju in njegov primer vrnilo MNZ v ponovno odločanje. Je pa zdaj vrhovno sodišče med drugim presodilo, da je upravno sodišče začasno odredbo, da mora Šami do pravnomočnega zaključka teh postopkov ostati v Sloveniji, izdalo v nasprotju z zakonskimi pooblastili.

Šamijev zagovornik Miha Blažič pa je danes ocenil, da odločitev vrhovnega sodišča ne odpira možnosti za Šamijevo deportacijo, saj je treba prej odločiti še o drugih zadevah. Ena od možnosti je tudi pritožba na ustavno sodišče.