REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dutovlje do nedelje v znamenju terana in pršuta

Dutovlje do nedelje v znamenju terana in pršutaFoto: kraska-kmetija.si

V Dutovljah na Krasu se danes začenja že 48. praznik terana in pršuta. Do nedelje bodo številni kraški vinarji, pršutarji in gostinci obiskovalcem ponujali svoje dobrote, na sklepni prireditvi pa bodo podelili priznanja za najboljše terane. Organizatorji napovedujejo tudi pester spremljevalni program, ki bo vključeval tudi vodene pohode in izlete.

Današnji začetek največjega turističnega praznika na Krasu bo kulinarično obarvan, saj bo na Bunčetovi domačiji pozno popoldne potekal dogodek Terra Carsus - kulinarika Krasa, na katerem se bodo predstavili vrhunski kraški gostinci. Gost dogodka bo kuharski mojster Janez Bratovž, lastnik JB restavracije, ob hrani pa bo mogoče poskusiti tudi vina in druge kraške dobrote.

Gost dogodka bo kuharski mojster Janez Bratovž, lastnik JB restavracije, ob hrani pa bo mogoče poskusiti tudi vina in druge kraške dobrote.

V soboto si bodo obiskovalci Bunčetove domačije lahko ogledali nagrajena vrtova, Pepino kraško zgodbo in Pepin kraški vrt. Dogajanje na domačiji bodo pozno popoldne sklenili z odprtjem razstave noš kulturnega društva Kraški šopek. Zatem se bo dogajanje preselilo na prireditveni prostor, kjer bodo od 20. ure dalje kraški gostinci ponujali svoje dobrote, za zabavo pa bodo skrbeli pevka Ines Erbus ter skupini Čuki in Projektili.

Foto: kraskaharmonika.si

Najbolj bogat bo nedeljski program. Dopoldne bodo organizirali voden pohod po Teranovi krožni poti ter voden kolesarski izlet S kolesom na teran in pršut. Pršutarna Kras iz Šepulij in vinska klet Vinakras iz Sežane pa bosta v Šepuljah od 10. ure dalje nudili degustacije kraškega pršuta in vin.

Od zgodnjih popoldanskih ur se bo na prireditvenem prostoru v Dutovljah mogoče poskusiti vina in pršute kraških vinarjev in pršutarjev. Aktivna bo tudi kraška tržnica, na kateri bo mogoče kupiti domače izdelke in pridelke, kot so sivka, mlečni izdelki, zelenjava, nakit in kamnoseški izdelki. Poskrbljeno bo tudi za otroke, za katere je predviden pester program.

Popoldne bo na vrsti tradicionalna povorka s kraljico terana Tinkaro Gulič, ki ji bo družbo delala vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič. Na dogodku se bodo med drugimi predstavili vozovi, folklorne skupine iz različnih koncev Slovenije in starodobniki. V sklepnem delu praznika bodo podelili priznanja desetim kraškim vinarjem z najbolje ocenjenim teranom PTP. Dogajanje bo popestril nastop kulturnih društev, praznik pa bo sklenil nastop skupin Zvite Feltne in veliki koncert Dejana Vunjaka in Brendijevih barab.