REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Država kakor plen: minister Bandelli je diskriminiral - ga bo Marjan Šarec še podpiral?

Država kakor plen: minister Bandelli je diskriminiral - ga bo Marjan Šarec še podpiral?BandelliŠarecBratušek

Da je Marko Bandelli minister, ki bo kar privlačil afere, so mnogi opozarjali že ob prebiranju njegovih precej neposredno in robato zapisanih tvitov in sporočil na družbenih omrežjih pred Bandellijevo izvolitvijo na funkcijo. Neposredno komuniciranje z javnostjo in njegovi iskreni pogledi na opravljanje javne službe, ki jih je v preteklih dnevih razkril minister za kohezijo, pa bi lahko privedli do prvega odstopa ministra v novi vladi ali celo do še česa hujšega.

Pa sam veš pomen nepodpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture 

 »Če bo res tvoja kandidatura zgolj boj proti sosedom, vedi, da moje podpore ne bo. Pa sam veš pomen nepodpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture,« je Bandelli poudaril v dopisu, ki ga je v vednost poslal na številne naslove.

V tem dopisu z dne 24. septembra je Bandelli Eriku Modicu, enem od štirih kandidatov za župana Komna, poslal dopis, v katerem mu je pravzaprav zagrozil, da mu bo odrekel podporo dveh ministrstev: za kohezijo in infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, predsednica stranke, katere član je Bandelli. Pri tem pa je pozabil, da ministrsko funkcijo ni kakor na Divjem zahodu dobil kot plen, s katerim bo nagrajeval svoje izbrance in kaznoval njihove nasprotnike, pač pa je to javna služba, ki jo mora opravljati v interesu vseh državljanov. V tem primeru pa smo res videli primer "uplenjene države" na delu. Sledove in dokaze o svojem kriminalnem početju je minister Bandelli pustil kar vsem na očeh, na Facebooku. 

Še prej pa je 15. oktobra zapisal, da »seveda podpira Deana Zalesjaka«, ki bo »seveda dobil maksimalno politično podporo, znanje in ministrske informacije.« Stranka Alenke Bratušek si v občini, ki ji pred prihodom v vlado županoval Bandelli, za zmago prizadeva z županskim kandidatom Deanom Zalesjakom. Bandelli tako očitno želi zagotoviti, da bi po njegovem odhodu na mesto ministra njegovo izpraznjeno župansko mesto izpraznil njegov kandidat – in nihče drug. In to ne glede na demokratično izraženo voljo ljudi. Kar seveda ni ravno demokratično.

Erik Modic in Dean Zalesjak
Erik Modic in Dean Zalesjak

S tema dvema zapisoma si je Marko Bandelli, minister za kohezijo v vladi Marjana Šarca zelo verjetno izkopal prerani politični grob. Oziroma - bi si ga vsaj moral. Pojasnila sedaj zahtevajo tako predsednik vlade Marjan Šarec kot Bandellijeva predsednica stranke Alenka Bratušek.

Vse skupaj je skrajno nerodno tudi za koalicijo. Alenka Bratušek je namreč že ob sestavljanju vlade svoji stranki pridržala pravico, da sama odloča o tem (in ne predsednik vlade) kdo bo za ministra primeren in kdo ne. Zato je tudi odgovornost Bratuškove v tem primeru toliko večja. Istočasno pa je zaradi »veta« Bratuškove in statusa »nadministrov«, ki ga imajo njeni ministri ravnanje Bandellija lahko nevarno tudi za koalicijo. Zato so se v ostalih strankah koalicije odzvali previdno.

Zaradi položaja "nadministrov" ZAB v vladi ima Marjan Šarec omejen manevrski prostor. 

Nesporno pa ostaja, da je Bandelli vsem ostalim kandidatom grozil s položaja ministra za kohezijo. Erik Modic trdi, da Bandellijevega opravičila še ni dobil. Bandelli ga je namreč očitno poslal na napačen naslov – svoji predsednici stranke.

Toda tudi če bi opravičilo prispelo na pravi naslov je škoda že storjena. Bandelli se je razkril kot minister, ki svoj položaj razume kot plen svoje stranke in ne kot javno funkcijo, ki jo mora opravljati za dobrobit vse države in vlade. Bo kot takšen potemtakem res še sprejemljiv za vlado? Vlada to njegovo »napako« in »nespretnost« seveda lahko »pokrije« - toda za to bo plačala veliko ceno. Se ji to splača?

Po drugi strani pa ima Marjan Šarec omejen manevrski prostor.

Že ko je vstopala v vlado je Stranka Alenke Bratušek postavila tudi svoj pogoj – namreč, da bo v vlado vstopila le, če ne bo nasprotovanja njeni ministrski ekipi. »V primeru nasprotovanja našim predlaganim kandidatom Stranka Alenke Bratušek vlade Marjana Šarca ne bo podprla,« so odločili v SAB. S tem pa so si ppriborili tudi pravico do "veta" pri zamenjavah svojih ministrov.

Bandelli in Bratuškova
Minister Marko Bandelli in ministrica Alenka Bratušek.

Kot smo že opozarjali v preteklosti, to praktično pomeni, da predsednik vlade Marjan Šarec v primeru SAB ne bi smel in verjetno tudi ne bo mogel uporabiti svoje pravice po izločitvi nekaterih ministrov in je zato tudi moral pristati na ministre, ki mu jih bo določila SAB, če je to želel ali ne. In tako je v vlado dobil tudi Bandellija. Če ne, SAB vlade ne bo podprla in s konkretnim delom ministrov ne bi prispevala k delu vlade. Kar bi sedanjo koalicijo iz formule »5+1« znova spremenilo bolj v koalicijo »4+2« ali celo v »4+1«. 

Bo Bandelli tako kot je grozil - delil tudi evropska sredstva?

Poti nazaj pa več ni. Sedaj je jasno, da si je minister za kohezijo Marko Bandelli privoščil nedopustno privilegiranje »svojega« županskega kandidata in z obljubami po boljšem položaju svojega in slabšem položaju drugih kandidatov ravnal diskriminatorsko in pristransko.

Bo tako delil tudi evropska sredstva? Tudi če bi jih po tem zapisu delil najbolj transparentno in brez napak bo po teh njegovih obupnih »javnih nastopih« slab vtis ostal zato bodo skoraj vsi in skoraj vedno dvomili v ministrovo nepristranskost. To pa bi lahko bilo neznosno breme za vsako, kaj šele manjšinsko

Delite članek