REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Deložirana Olahova začela protest pred koprskim sodiščem

Deložirana Olahova začela protest pred koprskim sodiščemZlatka Olah, foto: Facebook

Ob premestitvi sodnice Tine Benčič na koprsko sodišče je Zlatka Olah, ki Benčičevo krivi za deložacijo iz stanovanja v Luciji pred poldrugim letom, danes začela protest pred poslopjem sodišča. Olahova zahteva pravico oz. da ji vrnejo njen dom. Ob tem je napovedala, da bo protestirala vsako sredo in vztrajala tako dolgo, kot bo treba.

Sodnica Benčičeva se je znašla pod lupo javnosti po razkritju, da je na zemljišču sklada kmetijskih zemljišč brez soglasij zgradila hišo. Disciplinsko sodišče vrhovnega sodišča pa jo je zaradi kršitve zakona o sodniški službi izreklo sankcijo premestitve na drugo okrajno sodišče na območju Okrožnega sodišča v Kopru za eno leto.

Ravnanje Benčičeve je bilo toliko bolj sporno, ker kot sodnica odloča o zadevah, povezanih z izvršbami in zemljiško knjigo. Sporen naj bi bil prav primer Olahove, ki je maja 2016, ko bi jo morali deložirati iz stanovanja v Luciji, zagrozila, da bo sprožila eksplozijo plinskih jeklenk. Po njenih trditvah naj bi jo namreč deložirali zaradi dolga v višini 4000 evrov. Benčičeva, ki bi lahko prodala garažni boks, ki je bil ocenjen na dobrih 16.000 evrov, pa je namesto tega prodala stanovanje in garažo, je tedaj pojasnila Olahova.

Olahova je ob začetku protesta pred poslopjem sodišča poudarila, da želi, da ji vrnejo njen dom. Obenem želi tudi pravico za sodnico, saj meni, da bo s premestitvijo na drugo sodišče dosegla "še večjo zmago", dejansko pa bi ji morali rušiti črno gradnjo in odvzeti licenco, meni protestnica.

Kot je dejala, je po enem letu protestov pred piranskim sodiščem dosegla vsaj to, da je dobila vrnjeno garažo in osebne predmete, ki pa jih uničujejo podgane in miši. Olahova je obenem potožila, da je bolna in ne zmore več, po drugi strani pa namerava nadaljevati proteste, dokler ne doseže pravice. "Če je treba, bom šla peš do Haaga," je dodala.

Zlatka Olah pred nelegalizirano hišo sodnice Tine Benčič, foto: Facebook
Olahova poleg tega sodnici Benčičevi očita naklep, saj naj bi bil kupec njenega stanovanja zgolj slamnati lastnik, dejansko pa naj bi se stanovanja "polastil" brat Benčičeve.

Olahova poleg tega sodnici Benčičevi očita naklep, saj naj bi bil kupec njenega stanovanja zgolj slamnati lastnik, dejansko pa naj bi se stanovanja "polastil" brat Benčičeve. Kot je dodala deložiranka, naj bi bili sicer na piranskem sodišču "vsi koruptivni", vključno s predsednico sodišča Natašo Tomazini Tonejc, ki da je podpirala Benčičevo, odgovorna pa naj bi bila tudi za uničenje več oporok.

Slovenske novice so sicer prejšnji teden poročale, da državno tožilstvo preiskuje tudi povezavo Benčičeve in nekaterih uradnikov na piranski občini, od katerih naj bi bil eden tudi pod lupo Nacionalnega preiskovalnega urada zaradi suma, da je zahteval "kavcije" za izdajo gradbenih dovoljenj.