REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dejan Turk: »Evrčke bi ... In so si dvignili plače, poskrbeli zase. Nesprejemljivo!«

Dejan Turk: »Evrčke bi ... In so si dvignili plače, poskrbeli zase. Nesprejemljivo!«Življenje v času korone: Janša ima rad višjo plačo

Sredi krize, ki jo je izzvala pandemija koronavirosa, neposredno v času globalne recesije, ki se je dejansko, po ocenah ameriških finančnih institucijah že začela, v trenutku, ko je samo ta mesec delo izgubilo že okoli 100.000 Slovencev, v trenutku, ko v Sloveniji vlada pomanjkanje zaščitnih sredstev in zmešnjava z nakupom mask, za katere je že odgovorna zgolj ta vlada – so si slovenski ministri na pobudo predsednika vlade Janeza Janše najprej - dvignili plače.

Ministri in državni sekretarji nove vlade bodo imeli najvišje možne plače, kot po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pač pripadajo tem funkcijam.

Za državne sekretarje na ministrstvih je tako določen 61. plačni razred, za ministre pa 64., je pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

To potezo nove vlade so na družbenih omrežjih sprejeli zelo kritično.

Plačni razred ministra sicer določi predsednik vlade v okviru določenega razpona, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo, je razvidno iz zakonodaje.

V prejšnji vladi Marjana Šarca so bili sicer precej bolj varčni in skromni - vsi ministri z izjemo finančnega so bili umeščeni v najnižji plačni razred, to je v 62., enako vsi državni sekretarji, torej v 59.

Koritnik pa je ob tem  še celo zavajal javnost, da ne gre za povišanje plač, pač pa za določitev plačnega razreda.

V najvišji, 65. plačni razred so sicer običajno uvrščeni predsedniki vlade, republike in državnega zbora.

Ampak Janševa vlada očitno meni, da je toliko boljša od Šarčeve, da si zasluži tudi višje plače – in to v trenutku, ko bodo mnogi Slovenci in prebivalci Slovenije nasploh ostali brez dela in dohodkov.

Država pa jim z novim interventnim zakonom obljublja zgolj »odlog obveznosti«, ne pa njihov odpis, denarno pomoč in podobno, torej ničvredne drobtinice v primerjavi s tem, kar obljubljajo druge države.

V ZDA bo na primer vsak državljan dobil krepko čez 1000 dolarjev pomoči neposredno na svoj račun, britanska vlada Borisa Johnsona pa razmišlja celo o začasnem univerzalnem temeljnem dohodku.

Janša pa ob tem predstojnikom priporoča enak ukrep, češ, vsak, ki bo več delal bo 2x več plačan.

Delite članek