REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cerar zanika očitke o neukrepanju zoper bančno kriminaliteto

Cerar zanika očitke o neukrepanju zoper bančno kriminalitetoVIR: STAfoto

Vlada se je odločno lotila ne le preiskave bančne luknje, pač pa tudi ukrepov, ki bodo preprečili, da v prihodnje ne bo več prihajalo do zlorab davkoplačevalskega denarja, je v DZ zatrdil premier Miro Cerar. Poslanec NSi Jožef Horvat pa je opozoril, da po treh letih na sodišču ni še nobenega primera, vezanega na bančno kriminaliteto.

Cerar je v odgovoru na poslančevo ugotovitev, da vlada še ni pripravila predlogov za izboljšanje zakonodajnega okvira, v katerem delujejo organi pregona in sojenja, ki nosijo odgovornost tudi za pregon bančnega kriminala, naštel kakšnih osem že sprejetih zakonskih sprememb, ki naslavljajo ta problem.

"Naša vlada preprečuje to, kar ni nobena prej - da ne bi igrali košarke nekateri, ki bi morali verjetno prestajati zaporno kazen," je dejal Cerar.

Poleg zakonodajnih sprememb pa je v tem mandatu prišlo tudi do največje kadrovske okrepitve državno-tožilskih vrst od osamosvojitve dalje, zato premier verjame in pričakuje, da bodo rezultati kmalu vidni.

"Sprejeli bomo tudi novelo zakona o kazenskem postopku, ki bo še nadalje okrepila pregon gospodarskega kriminala," je nadaljeval. Ob tem je ugotovil, da je bilo v zvezi s to problematiko očitno veliko premalo storjenega v času preteklih vlad, tudi tiste, v kateri je sodelovala Horvatova stranka.

Horvat je po drugi strani dejal, da v NSi ne morejo več čakati. Zato so pripravili paket zakonov za pregon bančnega kriminala.

Z novelo zakona o bančništvu predlagajo, naj se odgovornim za nadpovprečni delež slabih kreditov onemogoči zasedanje najvišjih položajev v bankah, z novelo zakona o državnem tožilstvu naj se v okviru specializiranega državnega tožilstva ustanovi specializiran oddelek za pregon bančnega kriminala, z novelo zakona o sodiščih pa posebne sodne oddelke za obravnavo bančne kriminalitete.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek