REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cerar za čimprejšnjo odpravo nadzora na meji z Avstrijo

Cerar za čimprejšnjo odpravo nadzora na meji z AvstrijoVIR: STAfoto

Slovenija se zavzema za to, da se nadzor na meji z Avstrijo čim prej odpravi, saj zanj ni nobenega razloga, je danes dejal premier Miro Cerar. Na to je Slovenija že večkrat opozorila, sam pa namerava to stališče zelo jasno ponoviti tudi na zasedanju Evropskega sveta, ki bo do petka potekalo v Bruslju.

Po Cerarjevem mnenju za nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo ni nobenega razloga, saj "v Sloveniji ni migrantov", je dejal slovenskim novinarjem ob prihodu na vrh EU. "To smo že večkrat posredovali tako Evropski komisiji kot tudi avstrijski vladi in tudi danes bom to stališče zelo jasno ponovil," je zatrdil premier.

Znotraj schengenskega območja nima smisla postavljati meja, saj to škoduje gospodarstvu in dobrim medsosedskim odnosom, je še dejal Cerar, ki je izrazil prepričanje, da bomo to počasi razumeli vsi.

Po Cerarjevih besedah je pomembno, da v sklepih vrha, ki jih bodo voditelji EU sprejeli v petek, ostane besedilo glede čimprejšnje odprave notranjih meja, ki ga je podprla tudi Slovenija. "Na tem stališču bom zelo strogo vztrajal," je zatrdil.

Avstrijski kancler Kristian Kern je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes ob prihodu na vrh EU zahteval podaljšanje nadzora na meji. Kot je dejal, je pomembno, da bi nadzor na notranjih mejah EU podaljšali še za pol leta. Dodal je, da Avstrija sicer podpira ukinitev nadzora znotraj schengenskega območja, a so zato po oceni avstrijskega kanclerja potrebni še številni koraki.

"EU mora bolje zavarovati meje. Mi moramo odločiti, kdo bo prišel v Evropo in ne tihotapci ljudi," je še dejal Kern.

V Bruslju se je danes začel dvodnevni vrh predsednikov držav in vlad EU, na katerem bodo v ospredju migracije, odnosi z Rusijo in trgovinska politika.

Migracije so tema današnje popoldanske razprave. V njej se bodo voditelji osredotočili predvsem na migrantske tokove čez osrednje Sredozemlje, ki po zaprtju balkanske begunske poti predstavlja glavno pot v Evropo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek