REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cerar: Brglez je z nespoštovanjem organov stranke povzročil precejšnjo škodo naši stranki

Cerar: Brglez je z nespoštovanjem organov stranke povzročil precejšnjo škodo naši stranki Milan Brglez in Miro Cerar

Premier v odstopu Miro Cerar je danes v Bruslju znova dejal, da si "ne želi orbanizacije Slovenije" in da njegova stranka SMC podpira prizadevanja Marjana Šarca za oblikovanje koalicije. Da nihče noče v koalicijo z Janezom Janšo in SDS, zelo veliko pove o tej stranki, je ocenil Cerar ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

V SMC dajejo po Cerarjevih besedah vso podporo Šarcu pri oblikovanju koalicije v dobro Sloveniji, je pa pot do te koalicije zahtevna.

"Ta hip se o njej pogovarja kar šest političnih strank. Zraven je nekje, upam, vključena tudi Levica kot nek partner, ki naj bi podpiral to koalicijo," je povedal.

V SMC zdaj pričakujejo zlasti to, da bo Šarec predložil zelo konkretne vsebine in da se bo vsebinski pogovor o koalicijskem sporazumu razvijal intenzivno.

Na vprašanje, ali torej izločitev podpredsednika SMC Milana Brgleza iz stranke ne pomeni povezovanja z SDS, je Cerar poudaril, da je že neštetokrat pojasnil, da SMC podpira stabilno, razvojno naravnano in svobodomiselno koalicijo na čelu s Šarcem in da so njemu poverili zaupanje.

Ta hip se o koaliciji pogovarja kar šest političnih strank. Zraven je nekje, upam, vključena tudi Levica kot nek partner, ki naj bi podpiral to koalicijo, je dejal Cerar.

"Vse manipulacije, ki vodijo v drugo smer, so popolnoma nesprejemljive," je še zatrdil. Na vprašanje, ali se boji, da bodo Brglezu sledili drugi člani SMC, pa je Cerar ob prihodu na vrh odgovoril, da se ničesar ne boji.

V pogovoru za oddajo Odmevi na TV Slovenija je Cerar dodatno komentiral še zadnjo izjavo Brgleza. Ta je v pogovoru za Kanal A namreč dejal, da se mu zdi povsem mogoče, da je na njegovo izključitev iz stranke vplivala želja po volilnem kongresu, na katerem bi se s Cerarjem pomeril za predsedniški položaj.

Cerar je potrdil, da je Brglez omenjal možnost, da bi se potegoval za predsedniški položaj v stranki. Kot je spomnil, pa je stranka imela v začetku leta kongres in takrat Brglez protikandidature ni ponudil. Zato je takšno Brglezovo argumentacijo ocenil kot "za lase privlečeno".

Kot je zatrdil, to ni v ničemer vplivalo na Brglezovo izključitev. Na izključitev je po njegovih besedah vplivalo to, da je "z izrecnim in precej močnim nespoštovanjem odločitev izvršnega odbora oz. nasploh organov stranke povzročil kar precejšnjo škodo naši stranki".