REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čakajoč na glasovanje: Šarčeva lista ministrskih kandidatov gre v parlament

Čakajoč na glasovanje: Šarčeva lista ministrskih kandidatov gre v parlamentMarjan Šarec | VIR: Pixsell

Prihodnji teden, predvidoma v četrtek, bodo poslanci glasovali o listi 16 ministrskih kandidatov premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki si s še štirimi koalicijskimi strankami prizadeva sestaviti 13. slovensko vlado. Pred tem bo v ponedeljek v DZ zaslišan še novi kandidat za ministra za javno upravo Rudi Medved.

Ta teden so se pristojnim parlamentarnim odborom predstavili ministrski kandidati in vsi tudi dobili zeleno luč članov odborom, a se je predsednik vlade odločil kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo zamenjati z aktualnim poslancem LMŠ Rudijem Medvedom. Svoje odločitve za zamenjavo javno ni obrazložil, po mnenju mnogih pa se Kodelja, ki prihaja iz gospodarstva, s svojim poznavanjem resorja na predstavitvi ni ravno izkazal.

Medvedovo kandidaturo, ki jo je uradno vložil v petek, pa je Šarec utemeljil z njegovimi strokovnimi referencami, dosedanjim delom in izkušnjami, so ob vložitvi zapisali v LMŠ. V dopisu predsedniku DZ Dejanu Židanu pa je Šarec zapisal le, da bo na podlagi predstavitev kandidatov na pristojnih delovnih telesih izkoristil možnost in pravico do umika kandidature ter za novega kandidata za ministra za javno upravo predlagal Medveda.

Od Medveda, ki ima izkušnje dolgoletnega novinarja in urednika tudi na Radioteleviziji Slovenija ter izkušnje vodenja občinske uprave, nekateri pričakujejo boljše poznavanje področja plačnega sistema in razmerij v javnem sektorju. Pogajanja s sindikati javnega sektorja o plačah bodo namreč eden trših orehov novega ministra za javno upravo.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ potrebna podpora večine navzočih poslancev

Po ponedeljkovem zaslišanju Medveda pa bo nato prihodnji teden predvidoma v četrtek tudi izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci glasovali o celotni listi ministrskih kandidatov. Za potrditev ministrske ekipe mora v DZ zanjo glasovati večina navzočih poslancev.

Če lista ni izglasovana, se opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov, ki jo mora predsednik vlade vložiti najpozneje v 10 dneh od dneva prvega glasovanja. Če tudi nova lista ne dobi zadostno podporo, pa lahko predsednik vlade predlaga, naj se o vsakem kandidatu glasuje posebej. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Za potrditev ministrske ekipe mora v DZ zanjo glasovati večina navzočih poslancev

Stranke vladne koalicije, ki jo je oblikoval Šarec, sicer v DZ štejejo skupaj 43 poslancev, a so s stranko Levica sklenile dogovor o sodelovanju, ki med drugim predvideva tudi, da poslanci Levice ministrskim kandidatom v DZ ne bodo nasprotovali - da torej ne bodo glasovali proti njim.

V novi vladni ekipi štiri ženske in dva nekdanja premierja

Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja štela 16 ministrov, dva bosta brez resorja. Med ministrskimi kandidati sta dva z izkušnjami na mestu predsednika vlade, še štirje so v dosedanjem ali preteklih mandatih že opravljali ministrsko funkcijo, trije pa so v vladah delovali kot državni sekretarji. Skupaj s predsednikom vlade bosta ob potrditvi ministrskih kandidatur v vladi dva nekdanja župana. Med kandidati so štiri ženske, pet kandidatov pa ima v aktualnem sklicu DZ funkcijo poslanca.

Največ kandidatov, in sicer sedem, je starih med 40 in 50 let, štirje so stari 60 let in več, med njimi eden več kot 70. Manj kot 40 let pa ima en kandidat.

V vladi bodo sodelovali tudi vsi predsedniki koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki je bil že izvoljen za predsednika DZ.

V vladni koaliciji pet strank, prioriteta ureditev razmer v zdravstvu

Štiri kandidate je v vladno ekipo predlagala največja koalicijska stranka LMŠ. Na čelu ministrstva za finance vidijo Andreja Bertonclja, na čelu ministrstva za zdravje Sama Fakina, na čelu notranjega ministrstva Boštjana Poklukarja, na čelu ministrstva za javno upravo pa Rudija Medveda.

Prav tako štiri ministrske kandidate so predlagali v SMC, in sicer kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja, kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, kandidata za ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in kandidatko za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer.

Največ kandidatov, in sicer sedem, je starih med 40 in 50 let, štirje so stari 60 let in več, med njimi eden več kot 70

Stranka SD v vladno ekipo pošilja Jerneja Pikala na mesto ministra za izobraževanje, znanost in šport, Andrejo Katič na mesto ministrice za pravosodje in Dejana Prešička na mesto ministra za kulturo.

Prav tako tri ministrske kandidate je premier na listo vključil na predlog SAB. To so kandidatka za infrastrukturno ministrico Alenka Bratušek ter kandidata za ministra brez resorja, Marko Bandelli za področje razvoja in kohezijske politike in Peter Jožef Česnik za področje Slovencev v zamejstvu.

Najmanjša vladna stranka DeSUS bo v vladi sodelovala z dvema ministroma, in sicer so za obrambnega ministra predlagali Karla Erjavca, za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa Aleksandro Pivec.

Peterica strank se je s koalicijsko pogodbo med drugim zavezala, da bo spoštovala načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat izpostavili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja, med največje prioritete pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu.