REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bulčeva poudarila združeno in enotno EU

Bulčeva poudarila združeno in enotno EUVioleta Bulc | VIR: Pixsell

Komisarka za promet Violeta Bulc je danes po govoru predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja v Strasbourgu izpostavila, da tudi sama zagovarja enotno in združeno Evropsko unijo. Po njenem mnenju mora biti EU aktiven soustvarjalec svetovne politike po načelu vključenosti in sodelovanja.

Enotna in močna unija je tudi garancija, da lahko na svetovnem nivoju nadaljujemo z zagovarjanjem demokracije in pridobljenih socialnih pravic.

Kot je dejala v odzivu po govoru, se strinja z veliko poudarki, ki jih je izpostavil Juncker. "Enotna in močna unija je tudi garancija, da lahko na svetovnem nivoju nadaljujemo z zagovarjanjem demokracije in pridobljenih socialnih pravic," je dejala.

Po njeni oceni je Juncker v govoru izpostavil tudi točke, ki so pomembne za Slovenijo. Med njimi gotovo, da ne bo notranjih meja in da se ne dopušča razvoja tovrstnega nadzora, prav tako pa manjšanje razlike med jugom in severom ter vzhodom in zahodom, med drugim z nadaljevanjem kohezijske politike.

Med pomembnejšimi poudarki je bilo po njeni presoji še osredotočenje na Zahodni Balkan in sodelovanje z Afriko, kjer je EU največja donatorka, sedaj pa bi se osredotočili predvsem na investicije. Slednje bi vodile v ustvarjanje delovnih mest ter boljše ekonomske in socialne razmere, kar bi pozitivno vplivalo tudi na migracije in preprečevanje morebitnih bodočih konfliktov.

Evropska unija bi morala začeti razmišljati še o spremembah glede načina odločanja, je dodala komisarka. Juncker je namreč v govoru večkrat izpostavil uvedbo kvalificirane večine, kar bi olajšalo oblikovanja skupnih stališč članic za določena področja. "Pogosto je treba reagirati, a si paraliziran zaradi ene ali dveh članic," je pojasnila Bulčeva.

Se pa zaveda, da bi se morali tovrstnih sprememb lotiti previdno, saj je ena od ključnih vrednot EU, da so vsi enakovredni in enakopravni.

Pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament je podobno kot Juncker pozvala k enotnosti. "Verjamem v ta odprt, dinamičen, vključujoč prostor Evrope, to ni nikoli dokončana zgodba," je povedala.

Vsak pri sebi pa mora tudi prepoznati osnovne vrednote, ki jih zagovarja. "Skrajnost in izključevanje zagotovo niso tiste vrednote, ki bi jih naše srce potrdilo," je dodala.

Najbolj učinkovito pa bi se lahko proti nacionalizmom in drugim elementom, ki ogrožajo EU, po njenem prepričanju borili z zgledom in da druge vedno vabimo k temu, da se vprašajo, v kakšnem svetu si želijo živeti. Vsak pri sebi pa mora tudi prepoznati osnovne vrednote, ki jih zagovarja. "Skrajnost in izključevanje zagotovo niso tiste vrednote, ki bi jih naše srce potrdilo," je dodala.

Glede dela Evropske komisije do konca mandata prihodnje leto je še ocenila, da je realno, da veliko predlogov v obravnavi pregledajo do konca in da bodo imeli prednost verjetno tisti, ki imajo najvišjo dodano vrednost in bodo pomagale Evropejcem.