REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Popovič na državnozborske volitve? Janković se še odloča, svetujejo mu Izraelci

Boris Popovič na državnozborske volitve? Janković se še odloča, svetujejo mu IzraelciZoran Jannković

Medtem ko še ni dokončno znano, katero majsko nedeljo bomo šli na volitve, so vse glasnejša ugibanja, da bo na letošnjih državnozborskih volitvah sodeloval tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič. O sodelovanju se je pogovarjal tudi s koprskim kolegom Borisom Popovičem, v poznavalskih krogih pa se govori, da se je za pomoč obrnil na priznanega političnega stratega Asafo Eisina, izraelskega strokovnjaka, ki je po poročanju Dela svetoval tudi stranki SMC oz. Miru Cerarju, dvakrat pa do zmage v Srbiji popeljal tudi Aleksandra Vučića.

Jankovićev kabinet sicer take navedbe zanika, a kot piše časnik, Eisina omenjajo v krogu županov, ki bi se povezali z Jankovićem ob morebitnem nastopu na volitvah. Pred dokončno odločitvijo naj bi se ljubljanski župan sicer še enkrat posvetoval s kolegi, s katerimi ga povezuje skupno nezadovoljstvo nad državnim birokratskim aparatom.

Med tistimi, ki sodijo v 'krog županov', je tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki čaka Jankovićevo odločitev. V roku tedna dni naj bi bile stvari bolj jasne, Popovič pa verjame, da bi lahko 'pokrili' vso državo in odigrali pomembno vlogo, dodaja Delo. Odločilni faktor naj bi bila prav odločitev Jankovića, ali bo popeljal Pozitivno Slovenijo (PS) na volitve.

Boris Popovič

Glede na analize družbe Valicon je rating PS dejansko odvisen od tega, ali je na njenem vrhu zapisano ime ljubljenega župana. Po raziskavi Politicon brez njegovega imena stranka dosega okoli dva odstotka, z Jankovićem pa bi prestopila parlamentarni prag oziroma bi lahko dosegla še boljši rezultat.

Volivci PS, ki so stranki leta 2011 prinesli zmago na volitvah, so kasneje po večini volili SMC, danes pa bi svoj glas oddali Listi Marjana Šarca ter del drugim levosredinskim strankam. Prav tem bi ob morebitni kandidaturi Jankovića verjetno 'kradel glasove'.

O sodelovanju in podpori se je Jankovič, ki ga, kot je znano, zanima le premierski položaj, pogovarjal tudi s prvaki SMC, SD in Desus, a pogovori niso prenesli konkretnih rezultatov.

Članek omogoča: REGIONAL OBALA