REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bolgarija krepi mejni nadzor s Turčijo

Bolgarija bo na meji s Turčijo postavila dodatne nadzorne točke, da bi preprečila tihotapljenje migrantov, je danes na državni televiziji napovedal načelnik bolgarske policije Hristo Terzijski. Kot je pojasnil, jih bodo postavili na manjših cestah in poteh, ki jih uporabljajo tihotapci ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tihotapci ljudi praviloma migrante tihotapijo prek Turčije s ciljem, da pridejo do Srbije ter nato do bogatejših evropskih držav. Sprva bodo dodatne nadzorne točke postavili na skrajnem jugovzhodnem delu Bolgarije na območju Burgas.

Med zadnjo migrantsko krizo je večina beguncev in migrantov, ki so prišli prek Turčije, potovalo prek Grčije, nato pa v Makedonijo in Srbijo, Bolgariji pa so se izognili.

Po zaprtju meja v regiji marca letos pa se je na poti na sever Evrope več migrantov preusmerilo na Bolgarijo, kjer se skušajo izogniti registraciji, navaja AFP.

Bolgarski general Konstantin Popov je danes dejal, da je vojska pripravljena na meje poslati več vojakov, da bi pomagali pri soočenju s povečanim pritiskom migrantov.

Bolgarski premier Bojko Borisov je v petek pozval Evropsko unijo k ohranitvi dobrih odnosov s Turčijo, saj se bojijo, da bi v primeru propada dogovora z Ankaro o omejitvi migrantskega vala ti ostali v Bolgariji in Grčiji.

Prav danes so sicer v Bolgariji odstavili načelnika obmejne policije Antonia Angelova in njegovega namestnika, ker sta v imenu notranjega ministrstva 10. avgusta podpisala pogodbo, vredno 100.000 evrov, za prevoz migrantov s podjetjem, ki ga vodi moški, ki je obtožen tihotapljenja 65 nezakonitih migrantov v svojem avtobusu.

Zgodbo je v nedeljo objavil zasebni radio Darik, nato pa je premier zahteval njun odstop. Ministrstvo je ob tem pojasnilo, da so podjetje na razpisu izbrali, ker je ponudilo najnižjo ceno, da pa niso vedeli, kdo je lastnik, saj je podjetje na razpisu predstavljal oče obtoženega tihotapca, poroča AFP.