REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

AMZS v 10 letih več kot 150.000 voznikov naučil varnejše vožnje

AMZS v 10 letih več kot 150.000 voznikov naučil varnejše vožnjeVIR: AMZS.si

Center varne vožnje Vransko, ki ga je Avto-moto zveza Slovenija (AMZS) odprla pred 10 leti, je več kot 150.000 voznikov v teh letih naučil voziti varneje. AMZS ima tako s centrom na Vranskem pomemben del zaslug za občutno zmanjšanje števila najtežjih prometnih nesreč ter žrtev v prometu, so danes sporočili iz AMZS.

AMZS ima tako s centrom na Vranskem pomemben del zaslug za občutno zmanjšanje števila najtežjih prometnih nesreč ter žrtev v prometu.

V AMZS so napovedali, da bodo z razvojem in nadgrajevanjem programov, infrastrukture centra ter izobraževanjem zaposlenih tudi v prihodnje skrbeli, da bo Center varne vožnje na Vranskem sinonim varne mobilnosti. Postregli so tudi s podatkom, da je pred odprtjem centra na slovenskih cestah v povprečju življenje izgubilo 261 ljudi na leto, v obdobju od 2009 do 2017 pa v povprečju 130. Letos do konca avgusta pa je na slovenskih cestah življenje izgubilo 57 oseb.

"Zagotovo so k večji varnosti pripomogla tako varnejša vozila kot boljša infrastruktura, a vendarle je na koncu še vedno človek tisti, ki mora v kritični situaciji izvesti ustrezen vozniški manever," so navedli v AMZS. In ravno ta manjkajoči del mozaika prometne varnosti, vadbeni poligon za izobraževanje voznikov, je AMZS začela snovati pred poldrugim desetletjem. Leta 2004 so bili razgrnjeni načrti za center varne vožnje, septembra 2008 pa je zveza na Vranskem odprla prvi center varne vožnje v Sloveniji, s čimer se je Slovenija po navedbah AMZS postavila ob bok državam z razvito infrastrukturo za nadgrajevanje znanja voznikov.

Center varne vožnje na Vranskem je bil že v samem začetku zasnovan izjemno sodobno. AMZS se je oprla na izkušnje iz tujine, predvsem na izkušnje avstrijskega kluba ÖAMTC, ki je na tem področju ne le med vodilnimi v Evropi, temveč v svetu. Na ta način je bil zagotovljen najvišji standard zasnove in opreme centra. Seveda pa se je center v vseh teh letih nadgrajeval v skladu z razvojem na področju mobilnost.

Prizadevanja za večjo prometno varnost se morajo po opozorilu zveze nadaljevati ne glede na izboljšanje stanja v zadnjih letih. Kot so napovedali, si bo AMZS kot največja nevladna organizacija na področju varne mobilnosti tudi v sodelovanju z drugimi deležniki in partnerji še naprej prizadevala za uresničitev Vizije 0 oz. cilja, da na cestah ne bi ugasnilo nobeno življenje več. Pri tem bo imel ključno vlogo ravno Center varne vožnje na Vranskem, so prepričani v zvezi.