REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»…in zdaj so prišli še po Tanjo. Bomo tiho, da pridejo še po nas?«

»…in zdaj so prišli še po Tanjo. Bomo tiho, da pridejo še po nas?«Tanja Gobec. Vir: Twitter

Na RTV SLO se medijska in politična čistka, ki jo »politično pravoverni« kolegi izvajajo nad ostalimi novinarji – nadaljuje.

Gledali smo zadnjo oddajo »Politično«, nadomestki, ki se ponujajo pa zmeraj znova vključujejo desnosučnega dvornega poeta Igorja Pirkoviča, ki bo kmalu skočil še iz hladilnika.

Tanja Gobec se je včeraj od svoje oddaje poslovila z jasno razvidno kritiko.

Uporabila je znane besede, ki ponazarjajo vse strahote nacizma.

Če se temu ne bomo uprli, se bo namreč ponovila dobro znana zgodba, ki jo je po drugi svetovni vojni v obliki pesmi napisal nemški pesnik in luterantski pastor Martin Niemöller in v njej opisal bojazljivost samih Nemcev, ki je pripeljala do pogromov.

Martin Niemöller
Martin Niemöller. Vir: Wikipedia

»Najprej so prišli po komuniste, vendar nisem spregovoril, ker nisem bil komunist. Nato so prišli po sindikaliste, vendar nisem spregovoril, ker sam nisem bil sindikalist. Nato so prišli po Jude in nisem spregovoril, ker nisem bil Jud. Potem so prišli pome, vendar ni bilo več nikogar, ki bi v mojem imenu sploh lahko protestiral,« je zapisal duhovnik in pesnik.

Slovenska različica se bo verjetno glasila: »Najprej so prišli po častnike JLA in njihove družine ter po južnjake, vendar nisem spregovoril, ker nisem bil ne častnik JLA, ne južnjak. Nato so prišli po levičarje, vendar nisem spregovoril, ker nisem bil levičar. Potem …«

Danes, ko je janšizem v vzponu in mineva 30 let od zločinskega izbrisa bi se namreč morali spomniti, da se je vse skupaj začelo že tedaj, le da so bile najprej na sporedu lahke tarče – notranji sovražniki z južnjaškimi priimki, častniki JLA in njihove družine, mladoletni otroci in številni drugi, nič hudega sluteči...

In danes vidimo, kam je to pripeljalo – vse do čistk med novinarji.

Vse to se res ne bi zgodilo, če bi že pred 30 leti mnogi dvignili glas. Pa niso. So bili tiho. Zato v Sloveniji danes vlada Janez Janša.

In besede Tanje Gobec so seveda upravičeno letele na janšizem.

Ukinja se tudi Zrcalo tedna.

Majda Širca je opozorila, da je bilo od 1982 do leta 2022 Zrcalo tedna tam, kjer mu je mesto: na RTV 1.

»40 let gladko zbriše nečimerna nevednost z alibijem, da bo nacionalka imela s tovrstno akrobacijo večjo gledanost,« je zapisala.

Ima seveda prav.

Po drugi strani pa vse stranke, ki so sodelovale v levosredinskih vladah nosijo odgovornost za sedanji klavrn položaj televizije.

Če bi pravočasno ukinili abotni Grimsov zakon in zagotovili bolj trdne temelje neodvisnosti javne RTV - se to danes ne bi dogajalo.

Predlogu zakona o RTV-ju Majde Širca se na žalost ni uspelo prebiti do konca zakonodajnega postopka.

In zato je vpliv politike na javno RTV SLO še vedno enormen.

In uničujoč.

Res pa se je potrebno zamisliti tudi nad kolegialnostjo in nad tem, kdo je prišel po Tanjo!

To niso bili janšisti izven hiše – pač pa tisti iz nje same.

Kar je še posebej porazno.

»Če vse to ni dovolj, pomislite - po Tanjo je prišel nek Pirkovič?!« je opozoril Ciril Brajer.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek